Ormandy nieuw ras bij teelt cichorei

Sensus introduceert voor seizoen 2021 het nieuwe cichoreiras Ormandy. Er zijn nog geen Nederlandse onderzoeksresultaten beschikbaar, maar de verwachtingen zijn hoog. Dit is gebaseerd op onderzoeken en plaatsing op de rassenlijst in het buitenland.

Ormandy+nieuw+ras+bij+teelt+cichorei
© Twan Wiermans

Het ras Ormandy hoort thuis in het segment standaardrassen. Die rassen zijn te gebruiken als de teler verwacht dat de onkruidbestrijding goed is uit te voeren. In dit segment zitten rassen met een hogere (financiële) opbrengst.

Ormandy past qua eigenschappen goed in dit segment. Uit gegevens van de kweker en buitenlands officieel rassenonderzoek blijkt dat het ras relatief hoog scoort op schieterresistentie, inulineopbrengst en inulinekwaliteit. De kans is daardoor aanwezig dat het ras een plek krijgt naast Maestoso en Larigot, twee rassen die nu qua financiële opbrengst bovengemiddeld scoren, respectievelijk 102 en 101.

Sinds vorig jaar hebben Nederlandse telers de beschikking over het ras Rhodonite. Met een hogere financiële opbrengst wordt het gezien als een beoogde opvolger van Benulite en Barite. Rhodonite hoort samen met die twee rassen thuis in het segment met verbeterde chemische onkruidbestrijdingsmogelijkheden.

Benulite blijft volgend jaar waarschijnlijk het grootste ras

René Schunselaar, manager agro van Sensus

Benulite grootste ras

Benulite is in 2020 met 31 procent van het zaaizaad het grootste ras, gevolgd door Maestoso (27 procent) en Rhodonite (14 procent). Agromanager René Schunselaar van Sensus denkt dat Benulite volgend jaar het grootste ras zal blijven, gevolgd door Rhodonite, 'dat areaal gaat toenemen', en Maestoso. 'Overigens geniet ook het nieuwe ras Ormandy belangstelling.'

De rassen Rhodonite, Benulite en Barite hebben een specifieke tolerantie voor de herbiciden Titus en Safari. Dit betekent dat onder andere kamille, klein kruiskruid en in mindere mate melganzenvoet beter zijn te bestrijden.

Afhankelijk van de toelating van herbiciden en onkruiddruk kan dit zorgen voor lagere kosten voor onkruidbestrijding. De financiële opbrengst van Rhodonite (100), gebaseerd op twee jaar onderzoek, is iets hoger dan van Barite (98) en Benulite (97).


Betere rassen

Betere rassen zijn een van de componenten in het teeltrendementsprogramma van Sensus om het streven van 10 ton inuline per hectare te halen. 'Het is belangrijk dat deze betere rassen beschikbaar blijven komen en gelukkig zie ik er behoorlijk veel in de pijplijn. We hebben met de beide zaadleveranciers samenwerkingsprogramma's', zegt Schunselaar. 'Er liggen maar liefst negentien rassen in het officiële Nederlandse rassenonderzoek, waarvan twaalf nog niet op de rassenlijst staan', vervolgt de Sensus-manager.


Naast opbrengstverbetering wordt in het teeltrendementsprogramma ook gekeken naar kwaliteit voor inulineproductie (onder andere combirassen), ziekteresistentie, tolerantie tegen herbiciden, verbetering van kieming en opkomst via zaadkwaliteit, kiemenergie en zaadtechnologie.

Combirassen zijn vooral van belang in het laatste deel van de campagne, vanaf 1 december. Ze combineren een hoge inulineopbrengst met een hoge inulinekwaliteit. Het gaat om de rassen Larigot (100), Fugato (99), Benulite (97) en Ormandy.


Maximale inulineopbrengst

Van de vele nieuwe rassen die in de pijplijn zitten, heeft Schunselaar op dit moment geen concreet beeld welke wel of niet hybride zijn. 'Feitelijk is dat ook geen veredelingsdoel op zich. Het gaat om de maximale inulineopbrengst per hectare, de kwaliteit en de weerbaarheid.'

In het verlengde hiervan maakt Sensus samen met de zaadleveranciers en een andere zaadtechnologiepartner ook stappen in het verbeteren van de kieming en opkomst van de cichorei (versnellen en gelijkmatigheid). 'Ook hier lijken de komende jaren positieve ontwikkelingen te komen', zegt Schunselaar.


'F1-hybriden zijn efficiënter'

Uit Belgisch onderzoek van Jeroen van der Veken van onderzoeksinstituut ILVO en de Universiteit Gent blijkt dat F1-hybriden de teelt van cichorei efficiënter kan maken. Het zou naar schatting 20 procent meer inuline kunnen opleveren. Dit is gunstig voor de boeren en de verwerkende industrie. ILVO heeft al sinds de jaren vijftig een belangrijk veredelingsprogramma in dit nichegewas. Eerst gericht op koffiecichorei, maar recent op inulineproductie. Inuline is een basisingrediënt voor steeds meer voedingsproducten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer