IRS: 'Chemie nodig in kritische fase cichorei'

Onkruidbeheersing in cichorei is en blijft een uitdaging. Door de wegval van chemische middelen schenkt cichoreiverwerker Sensus meer aandacht aan mechanische onkruidbestrijding en andere alternatieven. Na de opkomst van cichorei is er een kritische fase en blijft de teelt afhankelijk van herbiciden.

IRS%3A+%27Chemie+nodig+in+kritische+fase+cichorei%27
© Koos van der Spek

'Er is en blijft onzekerheid over het behoud van middelen. Maar we moeten de onkruiden wel bestrijden. Telers moeten daarbij meer de focus leggen op de gewasrij. Schoffelen tussen de rij is steeds nauwkeuriger mogelijk. In de rij zijn bodemherbiciden onmisbaar voor een goede basis', benadrukte Jan Kees Boonman van het IRS op de onlinevergadering van de Telersvereniging Inuline Cichorei op 23 januari.

Naast schoffelen is het ook mogelijk om bij de teelt van cichorei te eggen of het onkruid te branden. 'Branden is mogelijk voor opkomst en tijdens het 2- en 3-bladstadium. Het groeipunt zit laag en verzonken. Na enkele dagen zie je in het hart weer groene blaadjes', zegt Boonman, die opbrengstschade niet kan uitsluiten.

Eggen is mogelijk als alle cichoreiplanten minimaal in het 4-bladstadium zitten. Met een eg zijn verzwakte onkruiden en onkruiden die kleiner zijn dan cichorei te bestrijden. 'Eggen zorgt wel voor een nieuwe kiemgolf van de onkruiden. Je moet het eggen volhouden tot het gewas is gesloten', zegt de IRS-onderzoeker.

Transitievrijstelling chloorprofam lijkt dit voorjaar niet te lukken

Jan Kees Boonman, onderzoeker bij het IRS

Meer mechanische onkruidbestrijding

Sensus gaat telers helpen om meer mechanische onkruidbestrijding toe te passen. Dat gebeurt op drie manieren: ondersteuning bij de aanschaf van nieuwe machines, bij de inzet van een loonwerker bij schoffelen en/of eggen en bij de inzet van een onkruidtrekker om de laatste onkruiden in het gewas te verwijderen.


Deze steun is onderdeel van Groeikracht, een platform van Cosun om de telers van aardappelen, bieten en cichorei te helpen aan een rendabele en toekomstbestendige teelt. Met ingang van 1 februari 2021 is Gert Sikken benoemd in de functie van Director Agro Development binnen de concernstaf van Cosun. Hij is verantwoordelijk voor de strategische programma's.

De innovatie bij mechanische onkruidbestrijding en de steun via Groeikracht zijn een goede zaak. Er blijft na opkomst wel een periode over waar herbiciden echt nodig zijn, maakt Boonman duidelijk. 'Voor deze kritische fase moeten we een pakket aan middelen in de benen houden. Bodemherbiciden zijn in de toekomst onmisbaar.'


Chloorprofam niet in teeltadvies

Qua beschikbaarheid van onkruidbestrijdingsmiddelen verandert er bij cichorei komend seizoen niet veel. Boonman: 'Chloorprofam is waarschijnlijk niet beschikbaar. Een transitievrijstelling lijkt dit voorjaar niet te lukken. Het middel maakt daarom geen onderdeel uit van het teeltadvies.'

Bonalan is vooral voor kleigronden een goed middel. Telers moeten het middel inwerken in de grond tot een diepte van 4 à 6 centimeter. 'Bij minder diep inwerken kan de effectiviteit minder zijn. Bij te oppervlakkig inwerken bestaat de kans dat onkruiden toch gaan kiemen', waarschuwt Boonman.


Op tijd inwerken

Omdat Bonalan gevoelig is voor uv-licht, moet de tijd tussen spuiten en inwerken in de bovenlaag zo kort mogelijk zijn. Anders neemt het effect af. Boonman adviseert daarom om Bonalan in één werkgang met de hoofdgrondbewerking toe te dienen. Dat is mogelijk op de spitmachine en bij ploegen op de vorenpakker.

Het is een uitdaging om het middel Bonalan goed toe te passen op zandgrond. 'Bij een organischestofgehalte van meer dan 7 procent is de effectiviteit gering. Telers kunnen het middel dan beter achterwege laten. Rond de 5 procent organische stof heeft Bonalan wel meerwaarde', legt Boonman uit. Hij adviseert om niet onder de dosering van 8 liter per hectare te gaan zitten.


Kerb Flo voor opkomst

Kerb Flo is een erg selectieve bodemherbicide en is in te zetten voor opkomst. 'Het middel is goed te gebruiken op de rij. Ook bij hoge concentraties heeft Kerb Flo geen invloed op de groei van cichorei', zegt Boonman. 'Contactherbicide Safari/Shiro geeft bij een bespuiting wel snel gewasdrukking.'

Het middel Titus moeten telers op het goede moment en in de goede rassen spuiten: bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. Uit onderzoek blijkt dat vier keer spuiten met Safari, of vier keer met Safari en twee keer met Titus, bij het sulfonyl-urea (SU)-tolerante ras Barite geen significante gewasremming geeft.

Bij het niet-SU-tolerante ras Maestoso zijn opbrengstdervingen van respectievelijk 8 en 32 procent geconstateerd. Het nadeel van de SU-tolerante rassen Barite, Benulite en Rhodonite is dat de opbrengst ongeveer 5 procent lager is dan bij standaardrassen.


Bodemherbiciden na opkomst

Kerb Flo, AZ 500 en Frontier Optima zijn bodemherbiciden voor na opkomst. Het middel AZ 500 is alleen in te zetten vanaf volledige opkomst tot het 6-bladstadium. Na dit stadium is er veel kans op bladverbranding.

Frontier Optima geeft in combinatie met Safari/Shiro, Titus of AZ 500 snel kans op gewasremming. Daarom wordt een enkele bespuiting of het werken met een kappenspuit aangeraden.


Droogte in 2020 verandert zaaiadvies cichorei niet

Het droge jaar 2020 is geen reden om het zaaiadvies bij cichorei aan te passen. Het advies blijft: zaai vanaf 20 maart bij temperaturen van gemiddeld boven de 10 graden. Vanaf 1 april: een goede zaaigelegenheid gelijk benutten. Ook de zaaidiepte van 0,5 centimeter tot maximaal 1 centimeter blijft. 'Bij droogte dieper zaaien, is geen oplossing. Het geeft per saldo geen hoger plantaantal', zegt Jan Kees Boonman van het IRS. Bij droogte kan beregenen met maximaal 10 millimeter per keer de opkomst bevorderen. Boonman: 'Beregen over klaargelegd land en zaai zodra de grond niet meer plakt. Zaai ook nu maximaal 1 centimeter diep. De luchttemperatuur moet voldoende hoog zijn, want de cichorei moet snel groeien en bovenkomen. Anders is de grond al gauw weer droog. 'Als de plantjes eenmaal bovenkomen, stop dan gelijk met beregenen.' Dit jaar komt er een proef met rijenberegening, mogelijk een optie voor de toekomst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer