Goed bewaren cichorei begint met zorgvuldig rooien

Beschadigde cichoreiwortels geven hoge verliezen tijdens bewaren. Succesvol bewaren begint daarom met het zoveel als mogelijk benutten van goede oogstomstandigheden en zorgvuldig rooien.

Goed+bewaren+cichorei+begint+met+zorgvuldig+rooien
© Koos van der Spek

Daarnaast spelen het juist aanleggen van de hoop en de afdekstrategie een belangrijke rol om inulineverlies tijdens bewaring zoveel mogelijk te beperken. Cichoreiwortels worden het best bij een lage temperatuur (onder 10 graden Celsius), maar wel vorstvrij, bewaard.

Naast het beschadigen van cichoreiwortels is het van belang om veel tarra te voorkomen. Veel tarra in de hoop bemoeilijkt de luchtventilatie, waardoor de temperatuur in de hoop kan oplopen. 'Om de cichoreiwortels met weinig verlies en beschadigingen zonder al te veel tarra te kunnen rooien, zijn goede oogstomstandigheden nodig', meldt cichoreiverwerker Sensus.


Klei- en zandgronden

Zeker op kleigronden is het advies om vanaf november op voorraad te rooien, anders wordt de kans op slechte oogstomstandigheden groot. Op hooggelegen zandpercelen waar het risico op structuurschade bij oogst in de winter gering is, is het advies om kort voor de (laat)levering te oogsten.

Laat oogsten geeft minder bewaarverliezen dan bewaring in de hoop. 'Zorg wel dat het rooien plaatsvindt voordat een vorstperiode invalt. Houd daarom de weersvooruitzichten goed in de gaten', luidt het advies.


Ademhalingswarmte

Een langgerekte hoop is het meest gunstig voor voldoende afvoer van de ademhalingswarmte van de cichoreiwortels en verlading met de cichoreimuis. Maak de hoop bij voorkeur niet te hoog, gemiddeld 1,5 meter, en aan de voet niet breder dan 5 meter.

Als er tijdens verlading wordt gereinigd en bij een langere bewaring, is het zinvol de hoop af te dekken met vliesdoek, bijvoorbeeld Toptex. Zo blijven de wortels droog waardoor het optreden van schimmelvorming en broei wordt beperkt en het reinigingsresultaat bij verlading met de cichoreimuis aanzienlijk wordt verbeterd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer