Cichoreicampagne rond jaarwisseling afgerond

Sensus rondt de cichoreicampagne 2020 rond de jaarwisseling af. Dat is ongeveer tien dagen eerder dan gepland.

Cichoreicampagne+rond+jaarwisseling+afgerond
© Willem Paterik

De kortere campagne ligt voornamelijk aan de gemiddeld tegenvallende opbrengsten in combinatie met een goed draaiende fabriek. De opbrengst komt ruim 10 procent lager uit dan in 2019. Woensdag 30 december wordt de laatste cichorei aangevoerd bij de fabriek in Roosendaal.

Het inulinegetal komt uit op ongeveer 16,7. Dat ligt net tegen het meerjarig gemiddelde aan (16,8 tot 16,9) en is iets beter dan in 2019, maar wel onder de afrekeningsstandaard van 17,0. 'Al met al een cichorei-jaar om niet te lang bij stil te blijven staan', zegt René Schunselaar van Agro Sensus.


De lage opbrengsten en het relatief lage inulinegetal zijn nadelig voor zowel de verwerker als de teler. Sensus heeft minder inuline beschikbaar om te verkopen, terwijl het hele jaar zorgt voor een gemiddeld tegenvallend rendement voor de telers. 'Laten we hopen dat 2021 een nieuw begin is van een mooi cichoreijaar. Dit wordt ons dertigste seizoen', zegt Schunselaar.


Areaal in 2021 hoger

Voor 2021 heeft Sensus inmiddels het volledige areaal gecontracteerd, geeft Schunselaar aan. 'Dat areaal ligt hoger dan in 2020 en is groeiende omdat we de stijgende lijn in afzet willen bijhouden. Hiertoe wordt tevens de productiecapaciteit uitgebreid. De belangstelling voor gezondere voeding met plantaardige ingrediënten, die wetenschappelijk bewezen goed zijn voor je gezondheid, neemt nog steeds sterk toe.'

Volgens Schunselaar heeft Sensus met inuline uit cichorei een bijzonder sterke troef en is goed gepositioneerd om in deze toenemende wereldwijde vraag een relevante rol te spelen. 'Daarmee is de cichorei-inuline een bijzonder mooie waardeketen voor de Nederlandse akkerbouw met betekenis op de wereldwijde markt.'


Tijdelijk oplossen

Op termijn moet het programma om gemiddeld 10 ton inuline per hectare cichorei te realiseren, zorgen voor meer beschikbaarheid van inuline. 'Tijdelijk moeten we dat nu oplossen door meer areaal te contracteren', zegt Schunselaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer