'Boer wordt speelbal in open regeerakkoord'

Deze week begon informateur Herman Tjeenk Willink. Hij gaat op zoek naar vertrouwen en een nieuwe bestuursstijl. Een wens van vooral D66. Het moet zich vertalen in meer transparantie, toegankelijkheid en burgerparticipatie. Doel is meer ideeën, draagvlak, betrokkenheid en tevredenheid.

%27Boer+wordt+speelbal+in+open+regeerakkoord%27
© Dirk Hol

Onderdeel van een meer open bestuursstijl is een niet volledig dichtgetimmerd regeerakkoord, zoals bij het huidige demissionaire kabinet het geval is. Zo komt er meer ruimte voor wensen vanuit de Tweede Kamer. Een mooi, nobel en politiek gezond streven, maar ook een valkuil. Met 17 politieke partijen is de kans aanwezig dat de Tweede Kamer gaat lijken op een kippenhok met ellenlange debatten. Gevolg kan zijn dat het landbouwbeleid een speelbal wordt van linkse en rechtse politieke krachten. Het werkt populisme in de hand met platgeslagen discussies als ‘koeien of huizen’.

Het is daarom van belang om als sector het heft in eigen hand te nemen en een ‘open regeerakkoord’ te voorkomen. In een landbouw- en stikstofakkoord kunnen vooraf beleidskaders worden afgesproken die als basis dienen voor een coalitieakkoord.

Het uitvoeringsprogramma zal vervolgens nader met de Tweede Kamer worden ingevuld. Met boerenparticipatie, uiteraard. Op deze manier krijgen boeren het gevraagde consistente beleid met draagvlak, dat aansluit bij de boerenpraktijk en oplossingsrichtingen geeft voor de uitdagingen waar de landbouw en de samenleving voor staan.

Het is van belang om als sector zelf het heft in handen te nemen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Overigens blijkt uit de inventarisatie van de oud-verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren dat krimp van de veestapel door geen enkele fractie op tafel is gelegd, behalve door de Partij van de Dieren. Ook D66 deed dit niet. De loze kreet van Tjeerd de Groot over halvering van de veestapel in september 2019 blijkt nu vooral politieke marketing te zijn geweest. En staat haaks op de zoektocht naar politiek vertrouwen en een nieuwe bestuurscultuur waar zijn partij nu zo de mond vol van heeft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer