PAS-melders krijgen compensatie voor kosten

Veehouders die onlangs een PAS-melding hebben gedaan of dat nog moeten doen, krijgen een vergoeding van 1.600 euro voor de gemaakte kosten. Na een stevige lobby van LTO en NAJK heeft minister Carola Schouten van LNV daartoe besloten, samen met de provincies.

PAS%2Dmelders+krijgen+compensatie+voor+kosten
© Johan Wissink

Voor het aanleveren van de benodigde gegevens om hun PAS-melding te legaliseren, maken veehouders vaak extra kosten. Tijdens het Programma Aanpak Stikstof (PAS) hebben zij ook al kosten gemaakt voor het indienen van hun melding. Vandaar dat nu is besloten tot een tegemoetkoming. Meer informatie over de wijze waarop de vergoeding kan worden aangevraagd volgt later.

De nu overeengekomen tegemoetkoming betreft specifiek de kosten gemaakt voor het aanleveren van gegevens. Over de kosten van vergunningverlening (leges) moeten nog afspraken worden gemaakt.

Veehouders en andere ondernemers werden gevraagd voor 30 april 2021 de benodigde gegevens voor het legaliseren van de PAS-melding aan te leveren. Na die datum kan dit ook nog, maar dan duurt het langer voordat de procedure voor de vergunningsaanvraag op gang komt. Met de ingediende gegevens gaat het bevoegd gezag controleren of de melding voldoet aan de gestelde voorwaarden, hoeveel stikstofruimte de activiteiten van de initiatiefnemer veroorzaken en hoeveel nodig is om de melding te legaliseren.


Eerste stikstofruimte in najaar beschikbaar

De PAS-melders krijgen straks een vergunning als vanuit bronmaatregelen stikstofruimte is gecreëerd. De eerste ruimte is naar verwachting in het najaar beschikbaar. De eerste vergunningen kunnen dan begin januari 2022 worden verstrekt. Voor de volgorde van legaliseren is de beschikbare ruimte en locatie leidend. Daar waar stikstofruimte is vrijgekomen, worden de meldingen zo snel mogelijk gelegaliseerd.

Lees het volledige bericht en hoe de PAS-melding wordt omgezet in een vergunning op BIJ12.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer