PAS-melder zit in de tang bij verduurzaming

PAS-melders kunnen hun bedrijf vrijwel niet verduurzamen. Zolang ze niet zijn gelegaliseerd, weigeren banken financiering. Dat was een van de knelpunten die donderdag naar voren kwamen bij een gesprek tussen drie boeren en landbouwminister Carola Schouten.

PAS%2Dmelder+zit+in+de+tang+bij+verduurzaming
© Twan Wiermans

De drie melkveehouders, die anoniem wilden blijven, gaven aan te willen investeren in hun bedrijf, bijvoorbeeld in nieuwe duurzamere stallen of extensivering. Banken weigeren hen te financieren, omdat ze feitelijk illegaal hun bedrijf uitoefenen. ‘Dat geeft onzekerheid’, zegt een van hen. ‘Je kunt niet investeren. Helemaal niets.’

Dat de boeren geen vergunning hebben, komt omdat destijds een melding van de bedrijfsactiviteiten volstond en geen vergunning nodig was. De Raad van State zette in mei 2019 een streep door deze regeling. De ondernemers wachten sindsdien met smart op de oplossing waarmee hun bedrijf wordt gelegaliseerd, zoals Schouten heeft toegezegd.


De minister gaf aan dat ze de bedrijven wil legaliseren door de stikstofemissie van deze bedrijven te verrekenen met uitstoot die elders overblijft als ondernemers stoppen of verduurzamen. Dat zat de ondernemers niet lekker. ‘Het voelt verkeerd om aan een collega te vragen bronmaatregelen te nemen, zodat ik verder kan met mijn bedrijf’, zei een van hen. Daarbij is voor de anderen nog maar de vraag of de stikstofruimte in hun omgeving kan worden gevonden, omdat zij omringd zijn door akkerbouwbedrijven.

Dinsdag ligt het wetsvoorstel Stikstofreductie en natuurherstel ter behandeling in de Eerste Kamer. De wet kan meer rechtszekerheid bieden in situaties waarin er wordt gekeken naar het hebben van een vergunning. In de wet is opgenomen dat zowel melders als de initiatiefnemers met een drempelwaarde onder de 0,05 mol van een passende vorm van toestemmingsverlening worden voorzien. Dit moet boeren meer rechtszekerheid bieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer