Alleen locatiegegevens PAS-melders openbaar

Het ministerie van LNV maakt alleen de locatiegegevens van PAS-melders openbaar. Adres en naam worden onleesbaar gemaakt. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten bekendgemaakt in antwoord op Kamervragen van Roelof Bisschop (SGP).

Alleen+locatiegegevens+PAS%2Dmelders+openbaar
© Ruben Meijerink

De Raad van State heeft vorige maand besloten dat de gegevens van PAS-melders openbaar moeten worden gemaakt. LTO Nederland heeft zich samen met het ministerie van LNV tot de hoogste rechter verzet tegen openbaarmaking van persoonlijke gegevens.

Op grond van de uitspraak worden alleen de locatiegegevens van de PAS-meldingen, dat wil zeggen de kaartbeelden, openbaar gemaakt, zegt de minister. 'De persoonsgegevens van de initiatiefnemers blijven gelakt. De naam en adresgegevens van de PAS-melders worden zo niet openbaar gemaakt. Daarmee is de bescherming van de privacy binnen de kaders van de wet maximaal vormgegeven.'


Schouten ziet zich nu genoodzaakt de gegevens openbaar te maken die door milieuorganisatie MOB zijn opgevraagd. Dit zal waarschijnlijk in de loop van maart gebeuren. PAS-melders ontvingen deze week een brief van LNV waarin staat hoe ze zich kunnen verzetten tegen de openbaarmaking, als zij vrezen voor sabotage van hun bedrijf door activisten. Ook vrezen sommigen door MOB voor de rechter te worden gesleept.

Schouten werkt nog aan het legaliseren van de meldingen. Als het parlement het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering aanneemt, krijgt het kabinet de opdracht een legaliseringsprogramma in te richten. Daarmee hebben initiatiefnemers nog meer zekerheid dat hun activiteit wordt gelegaliseerd en de problematiek wordt opgelost.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer