PAS-melder kan bezwaar maken tegen openbaarmaking

PAS-melders kunnen begin maart bezwaar aantekenen tegen openbaarmaking van hun bedrijfsgegevens. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurde de betreffende ondernemers deze week een brief met uitleg over de werkwijze.

PAS%2Dmelder+kan+bezwaar+maken+tegen+openbaarmaking
© Jos Thelosen

Het ministerie van LNV publiceert rond 4 maart op de website aanpakstikstof.nl het besluit tot openbaarmaking. Daarna hebben ondernemers twee weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaar lijkt alleen kans van slagen te hebben als de bezwaarmaker aannemelijk kan maken het doelwit van activisten te zijn of worden.

In de brief benadrukt landbouwminister Carola Schouten dat zij met de provincies heeft afgesproken dat zij niet zullen handhaven gedurende de periode die nodig is voor de legalisering van de PAS-meldingen. In het wetsvoorstel Stikstofreductie en natuurverbetering is opgenomen dat alle PAS-meldingen worden gelegaliseerd. De Eerste Kamer debateert en stemt binnenkort over deze wet.


Het openbaar maken van de gegevens van PAS-melders volgt op een uitspraak van de Raad van State. Die besloot vorige maand na een WOB-verzoek van milieuorganistatie Mobilisation for the Environment (MOB) dat gegevens van PAS-melders openbaar moeten worden gemaakt. LTO Nederland heeft zich samen met het ministerie van LNV tot de hoogste rechter verzet tegen deze openbaarmaking van persoonlijke gegevens.


Vrees voor extremisten

LTO is bang dat milieugroeperingen de gegevens van duizenden PAS-melders gaan gebruiken om tegen ze te procederen. Deze agrarische bedrijven deden in de periode van 2015 tot 2019 een PAS-melding. In die periode gold in het Programma Aanpak Stikstof (PAS) dat voor activiteiten met een beperkte stikstofuitstoot geen vergunning nodig was. Een melding volstond. Na het onderuitgaan van het PAS in mei 2019 kwamen deze boeren, zonder eigen schuld, in een feitelijk illegale situatie terecht. Maar deze ondernemers hebben altijd te goeder trouw en volgens de regels gehandeld, benadrukt LTO.

De zorg over dierenextremisme is een belangrijk bezwaar tegen het openbaar maken van de gegevens van PAS-melders, stelt LTO. Een PAS-melding heeft vrijwel altijd betrekking op een boerenbedrijf waar de ondernemer met zijn familie woont en werkt. 'Bedrijfsgegevens' hebben een sterk persoonlijk karakter.

Boeren vrezen daarom dat hun bedrijf makkelijk doelwit wordt gemaakt van milieu- en dierenactivisten, zegt LTO. De Raad van State ging tijdens de behandeling deels mee in deze redenering. Alleen als een ondernemer aannemelijk maakt dat door het openbaar maken van de gegevens activisten zullen proberen het bedrijf te saboteren, mag het ministerie openbaarmaking weigeren. PAS-melders die geen brief hebben ontvangen, kunnen zich melden bij het ministerie van LNV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer