PAS%2Dmelders+krijgen+langer+de+tijd+om+gegevens+aan+te+leveren
Nieuws
© Twan Wiermans

PAS-melders krijgen langer de tijd om gegevens aan te leveren

PAS-melders werden in november verzocht om gegevens bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan te leveren, zodat zij alsnog een natuurvergunning kunnen krijgen. Op verzoek van onder meer LTO Nederland krijgen deze ondernemers meer tijd om de gegevens aan te leveren.

Er moet een forse hoeveelheid gegevens worden aangeleverd, waar over het algemeen de hulp van een adviseur bij moet worden ingeroepen. Begin december bleek de aanlevertermijn tot 1 februari te kort te zijn, omdat de capaciteit bij de adviseurs onvoldoende was.

De adviseurs hebben daarom, ondersteund door LTO Nederland, aan het ministerie van LNV gevraagd de aanlevertermijn te verlengen. Het ministerie is daarmee akkoord gegaan en biedt PAS-melders drie maanden langer de tijd om gegevens aan te leveren.


LNV laat weten dat het, waar mogelijk, de voorkeur heeft om de gegevens alsnog uiterlijk eind januari 2021 aan te leveren, in verband met ieders wens om de meldingen zo snel mogelijk om te zetten in een vergunning.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de stikstofwet. LTO onderstreept in haar inbreng voor het debat de inzet van minister Carola Schouten van LNV, die de PAS-melders wil legaliseren. Maar het is onduidelijk hoeveel tijd daarmee is gemoeid en welke stappen daarvoor moeten worden gezet.

Daarnaast zijn er meer bedrijven die te goeder trouw hebben gehandeld, maar geen natuurvergunning hebben. Ook voor hen moeten er oplossingen komen. LTO vraagt het ministerie ook om de duidelijkheid dat een eventueel nieuw vergunningstraject voor aanvragers geen kosten van leges met zich brengt, naast de advieskosten die een bedrijf vaak al opnieuw moet maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer