PAS-melders dreigen te worden gesmoord

Voor het herfstreces komt landbouwminister Carola Schouten met het wetsvoorstel dat de stikstofcrisis vlot moet gaan trekken. In het voorstel staan doelen, middelen en maatregelen. De landbouworganisaties hebben grote zorgen over de ruim 3.300 PAS-melders.

PAS%2Dmelders+dreigen+te+worden+gesmoord
© Dirk Hol

Deze PAS-melders hebben volgens de geldende regels van toen gehandeld en dreigen nu te worden gesmoord, ondanks de belofte van Schouten deze groep te legaliseren.

Het ziet er nu naar uit dat de sector zelf de benodigde stikstofruimte moet zien te vinden voor de bedrijven. Dat maakt dat de toekomst voor deze duizenden boeren nog onzekerder wordt. Immers, geen vergunning betekent ook geen financiering. Het is ronduit schandalig dat deze boeren anderhalf jaar na het stikstofarrest nog zo bungelen.

Ondertussen vinden sommigen nog steeds dat het stikstofprobleem het best kan worden opgelost door een deel van de boeren en tuinders naar het buitenland te sturen. Daar zou veel meer ruimte zijn. Het is een naïeve en bekrompen redenering.

Geen vergunning betekent ook geen financiering

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Boeren en tuinders wegsturen uit Nederland maakt de wereld niet beter, integendeel. Agrariërs in het buitenland produceren doorgaans minder efficiënt, diervriendelijk en veilig. Zij sluiten bijvoorbeeld de mineralenstromen op het bedrijf niet zo ver mogelijk, opdat zo min mogelijk verliezen ontstaan. Het kennisniveau over bijvoorbeeld dier- en plantgezondheid en bodemvruchtbaarheid is nergens in de wereld zo hoog als hier.

De Nederlandse boeren en tuinders werken al sinds jaar en dag volgens relatief hoge standaarden op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en voedselveiligheid en voor banen en een leefbaar platteland. De coronacrisis heeft ons geleerd hoe belangrijk regionale productie is, juist ook van gezond voedsel. En dat maakt Nederland als voedselproducerend land alleen maar belangrijker.

Daar hoort een fatsoenlijke behandeling bij van de boeren die nu buiten hun eigen schuld om vergunningsloos zijn geraakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer