Brits parlement vreest vertrek vlees- en visexporteurs

Britse exporteurs van vlees en zeevruchten maken aanzienlijk meer kosten en hebben concurrentienadeel opgelopen ten opzichte van hun collega's op het Europese vasteland. Dat schrijft de commissie Milieu-, Voedsel- en Plattelandszaken van het Britse parlement in een rapport.

Brits+parlement+vreest+vertrek+vlees%2D+en+visexporteurs
© Dirk Hol

Als deze problemen niet worden opgelost, zullen exporteurs er mogelijk voor kiezen te verhuizen naar het Europese vasteland. Met verlies van banen tot gevolg, waarschuwt de commissie. De Britse regering moet volgens de parlementariërs aan de bak om problemen die zijn ontstaan door de brexit te verminderen, zoals allerlei administratieve rompslomp en controles. Met name exporteurs van bederfelijke waar, zoals vlees en zeevruchten, hebben hier last van. Kleine en middelgrote bedrijven meer dan grote.

De commissie die bestaat uit Britse parlementariërs ziet dat sinds januari allerlei kinderziektes zijn overwonnen. Desondanks staat het voortbestaan van met name kleine bedrijven door de controles en regelgeving op het spel, schrijven de parlementariërs.


Digitaliseren van certificering

In het rapport worden een aantal aanbevelingen gedaan, zoals het digitaliseren van de certificering voor export. Exporterende bedrijven zouden flexibeler moeten worden gecompenseerd voor kosten die ze maken door de brexit. Verder moet het opzetten van nieuwe 'distributiehubs' worden gestimuleerd, waardoor transportkosten kunnen worden verlaagd voor Britse exporteurs.

De commissie wijst erop dat er na de brexit een ongelijk speelveld is ontstaan voor Britse bedrijven. Onder meer doordat de Europese Unie al strenge controles toepast, terwijl Groot-Brittannië dit nog niet doet voor importen vanuit de Europese Unie.

'Dit haalt de prikkel weg voor de Europese Commissie om te onderhandelen over maatregelen die de lasten voor Britse producenten verminderen', staat in het rapport. 'We zijn bezorgd dat, als er geen gelijkwaardige controles voor de invoer uit de Europese Unie naar Groot-Brittannië worden uitgevoerd, dit op de lange termijn ernstige gevolgen zal hebben voor onze producenten', stelt voorzitter Neil Parish van de commissie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer