Europees+Parlement+ratificeert+handelsverdrag+met+Britten
Nieuws
© Europese Unie 2019

Europees Parlement ratificeert handelsverdrag met Britten

Het Europees Parlement keurt het handels- en samenwerkingsverdrag van de Europese Unie (EU) met het Verenigd Koninkrijk goed, met 660 stemmen voor, 5 tegen en 32 onthoudingen. Ratificatie door het parlement was de laatste benodigde stap voor de formele, nieuwe relatie tussen de EU en de Britten.

Het verdrag, dat sinds 1 januari al tijdelijk in werking was, wordt door de ratificatie nu officieel van kracht. Brussel zet daarmee een punt achter de brexit.

'Dit is de laatste stap van een lange reis, die zorgt voor stabiliteit in onze nieuwe relatie met de EU als vitale handelspartner, nauwe bondgenoot en gelijke', verklaarde de Britse premier Boris Johnson na de bekendmaking van het stemresultaat. 'Het is nu tijd om vooruit te kijken naar de toekomst.'


De meeste Europarlementariërs betreuren het definitieve vertrek van de Britten uit de EU. 'Brexit betekent verstoring en ongemak voor burgers en bedrijven', zegt parlementsvoorzitter David Sassoli. 'Maar ondanks de beslissing van het Verenigd Koninkrijk (VK) om onze unie te verlaten, blijven we diepe en langdurige banden delen. En waarden, geschiedenis en geografische nabijheid. Het is in ons aller belang om deze nieuwe relatie te laten werken.'


Standaarden afzwakken

Het Europees Parlement zal een actieve rol spelen in het zorgvuldig controleren of het VK zijn verplichtingen volledig nakomt. Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) wijst erop dat de Britten zich moeten houden aan de regels voor eerlijke concurrentie op het gebied van werknemersrechten en milieustandaarden. 'De EU kan eenzijdig maatregelen nemen als het VK deze standaarden afzwakt.'

'Hoe intens verdrietig het ook blijft dat het zover is gekomen, we moeten nu vooruitkijken', stelt PvdA-buitenlandwoordvoerder Thijs Reuten. 'De Britten zijn onze buren, we hebben een gedeelde geschiedenis en gedeelde waarden.' Volgens PvdA-fractievoorzitter Agnes Jongerius zal de toekomstige relatie 'blijvende inzet en toewijding vragen van ons allemaal'.

Europarlementariër Liesje Schreinemacher (VVD): 'Ik hoop dat we in de toekomst ook kunnen kijken naar samenwerking op beleidsterreinen waar we nu geen afspraken over hebben gemaakt, zoals een uitwisselingsprogramma voor studenten of het buitenlandbeleid. Maar zoals de Britten zelf zeggen: 'first things first.' En dat is zorgen dat deze deal in de praktijk zijn werk gaat doen.'


Derde handelspartner

De Europese werkgeversorganisatie Business Europe verwelkomt de ratificatie. Het VK is de derde grootste handelspartner van de EU. Daarmee is het nieuwe verdrag een van de belangrijkste die de EU heeft gesloten, aldus de organisatie.

Het parlement stemt dinsdag over het nieuwe handels- en samenwerkingsverdrag tussen de EU en het VK, de laatste stap naar ratificatie van het verdrag. Michel Barnier kreeg een staande ovatie voor zijn vier jaar durende inspanningen sinds hij in 2016 werd benoemd tot hoofdonderhandelaar voor de brexit namens de Europese Commissie

Eerst bereikte Barnier na slepende onderhandelingen een akkoord over de uittredingsvoorwaarden met het VK, inclusief speciale afspraken over de status van het Britse Noord-Ierland dat binnen de Europese interne markt blijft behoren. Daarna kwam hij eind december een nieuw handelsverdrag overeen met de Britse regering.


Historische vergissing

Het parlement stemt ook over een resolutie van zeventien pagina's waarin de brexit 'een historische vergissing' wordt genoemd en er bij de Europese Commissie op wordt aangedrongen de juridische stappen tegen Londen rondom Noord-Ierland door te zetten. Het parlement heeft zorgen dat de Britten zich niet houden aan de afspraken over Noord-Ierland.

De commissie heeft vorige maand een juridisch proces in gang gezet omdat Londen eenzijdig besloot het invoeren van controles op goederen die van Britse bodem naar Noord-Ierland worden verscheept uit te stellen tot 1 oktober. Er was afgesproken dat daarmee op 1 april zou worden begonnen. Brussel en Londen voeren gesprekken over de kwestie, maar die hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer