GroentenFruit+Huis+blij+met+uitstel+Britse+importeisen
Nieuws
© Twan Wiermans

GroentenFruit Huis blij met uitstel Britse importeisen

Het besluit van de Britse overheid om de strenge importeisen vanwege brexit met minimaal een half jaar uit te stellen, is volgens GroentenFruit Huis het gevolg van een succesvolle lobby.

In een persbericht reageert de belangenorganisatie voor Nederlandse handelsbedrijven in groenten en fruit tevreden op de aankondiging in het UK Border Operating Model. Daarin staat dat de planning voor de invoering van strengere importeisen wordt aangepast. GroentenFruit Huis noemt het uitstel van de verplichting voor het aanleveren van fytocertificaten en daarmee de 100 procent inspectieplicht aan Nederlandse zijde tot 1 januari 2022, het grootste winstpunt.


GroentenFruit Huis zegt steeds een duidelijk signaal te hebben afgegeven dat zijn leden niet zullen exporteren als hun lading niet met een grote mate van zekerheid op tijd de klant in het Verenigd Koninkrijk kan bereiken. De handelsbedrijven kiezen dan liever voor verkoop van hun producten elders.


Belangrijke rol lobby

'Onze rechtstreekse lobby richting het Verenigd Koninkrijk en de lobby met andere handelsorganisaties hebben een belangrijke rol gespeeld bij dit besluit', veronderstelt GroentenFruit Huis. 'Ook onze frequente contacten met de Nederlandse Landbouwraad in Londen hebben ervoor gezorgd dat belangrijke zorgpunten onder de aandacht zijn gebracht bij de Britse overheid.'

GroentenFruit Huis concludeert dat uiteindelijk ook de Britten hebben ingezien dat de huidige handelsprocessen ernstig in gevaar zouden komen. Tot het einde toe is druk gewerkt aan ICT-systemen om de grote stroom aan fytocertificaten te kunnen verwerken. Britse handelaren hadden echter geen vertrouwen in de implementatie van deze systemen in de afzetketens en haakten op het laatste moment af, aldus GroentenFruit Huis.

In het nieuwe voorgestelde tijdschema voor het invoeren van de strengere importeisen blijft een vereenvoudigde douaneaangifte mogelijk tot het eind van dit jaar. Verder worden onder meer de vereiste Safety- and Security-verklaringen en de fysieke checks op hoogrisicovoedsel en hoogrisicoplanten pas in de loop van 2022 ingesteld.


Betere procesoplossingen

Ook het aangepaste tijdschema is nog steeds uitdagend, oordeelt GroentenFruit Huis, maar biedt in elk geval meer tijd voor de voorbereiding op de strengere eisen. De organisatie zegt al langer te pleiten voor betere procesoplossingen voor de export naar het Verenigd Koninkrijk. Het streven is een digitale certificatenstroom en een keuringsaanpak, waarbij risicogericht weinig extra gecontroleerd hoeft te worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer