Voedselhandel+met+Groot%2DBrittanni%C3%AB+in+januari+fors+gedaald
Nieuws
© Dirk Hol

Voedselhandel met Groot-Brittannië in januari fors gedaald

De voedselhandel tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië is door de brexit ernstig verstoord. Dat blijkt uit cijfers van het Britse statistiekbureau, de douane, belastingdienst en de Food & Drink Federation.

De Britse export van rundvlees naar de EU daalde in januari 91,5 procent, die van varkensvlees 86,9 procent, zalm 98,0 procent en van kaas 85,1 procent. Ook de export van schelp- en schaaldieren daalde met 76 procent flink. De import in het Verenigd Koninkrijk vanuit de EU van rundvlees daalde 37,2 procent, varkensvlees 49,9 procent, kippenvlees 42,7 procent en van kaas 30,5 procent ten opzichte van januari 2020.


Volgens de Britse Food & Drink Federation heeft de importafname van levensmiddelen uit de EU voor een groot deel te maken met de sluiting van de Britse horecasector en foodservicesector. Dat is het gevolg van de coronacrisis. De instanties waarschuwen wel voor overhaaste conclusies. De vlees- en voedselindustrie sloeg eind vorig jaar veel voorraden in, omdat er rekening werd gehouden met transportvertragingen en douanegedoe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer