EU dreigt met eerste proces tegen Britten om brexitdouane

De Europese Commissie dreigt voor het eerst met juridische sancties tegen Groot-Brittannië vanwege de brexitscheiding. Londen besloot vorige week de afgesproken douaneprocedures uit te stellen, zonder overleg met de Europese Unie (EU).

EU+dreigt+met+eerste+proces+tegen+Britten+om+brexitdouane
© Dirk Hol

De EU begint daarom een inbreukprocedure. Dat kan uiteindelijk leiden tot een procedure en een boete bij het Europees Hof van Justitie. Voor alle duidelijkheid zal Eurocommissaris Maroš Šefcovic bovendien de Britse zaakgelastigde David Frost in een 'politieke brief' op de hoogte brengen.

Volgens de Britse premier Boris Johnson is er niks aan de hand en is het uitstel van de douanecontrole in Britse havens op Europese goederen een 'technische kwestie'. Dat moet ervoor zorgen dat de handel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland gewoon kan doorgaan.


Die controles in de Noord-Ierse havens moeten verhinderen dat er via Noord-Ierland smokkelroutes ontstaan tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Critici zeggen dat de Britten veel te laat zijn begonnen met het aannemen en trainen van nieuw douanepersoneel. Zo blijken er onder andere veel te weinig dierenartsen te zijn voor de fysieke inspectie van levend vee voor im- en export.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer