Diertransport in EU speerpunt bij verbeteren dierenwelzijn

Als het aan de EU-landbouwministers ligt, is het verbeteren van het diertransport een belangrijk speerpunt in de nieuwe dierenwelzijnswetgeving waar de Europese Commissie aan werkt. Daarnaast willen ze dat er over dierenwelzijn, bijvoorbeeld in handelsverdragen, goede afspraken worden gemaakt met niet-Europese landen om het dierenwelzijnsniveau meer gelijk te trekken.

Diertransport+in+EU+speerpunt+bij+verbeteren+dierenwelzijn
© Persbureau Noordoost

Dat bleek maandag tijdens de landbouwraad, het overleg van de Europese landbouwministers. De Europese Commissie komt waarschijnlijk in 2023 met nieuwe wetgeving om het dierenwelzijn in de Europese Unie (EU) te verbeteren. Daarom heeft de commissie een evaluatie laten uitvoeren over de huidige regelgeving. In de bespreking daarvan bleek er brede steun te zijn van de landbouwministers om hogere dierenwelzijnsnormen in de EU in te voeren.

De landbouwministers zien veel mogelijkheden voor verbetering van het dierenwelzijn, vooral in het transport. Volgens Eurocommissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid is het diertransport een van de speerpunten van de Europese Commissie in de komende jaren, vooral het transport van dieren over zee.

'We moeten alles doen wat in onze macht ligt om herhaling te voorkomen van de recente crisis', zegt Kyriakides, doelend op een scheepsramp in de Zwarte Zee bij Roemenië waarbij in 2019 14.000 schapen omkwamen. Een ander incident betrof een schip met 1.800 runderen op de Middellandse Zee begin dit jaar dat nergens mocht aanmeren om de dieren van boord te halen, uit angst voor het blauwtongvirus.


Concurrentiepositie

De Roemeense minister van landbouw Nechita-Adrian Oros vroeg aandacht voor de concurrentiepositie van Europese boeren. Goede dierenwelzijnswetgeving juicht het Oost-Europese land ook toe, 'maar het mag er niet toe leiden dat boeren met hun activiteiten stoppen'. Een grotere invoer van voedingsmiddelen uit derde landen is volgens hem niet de oplossing, omdat die producten vaak niet voldoen aan de normen die de EU heeft.'

De Ierse landbouwminister Charlie McConalogue benadrukt dat het debat over dierenwelzijn moet worden gevoerd 'op een door de wetenschap geleide, op feiten gebaseerde benadering met objectieve indicatoren'. Hij doelt met zijn opmerking op het vaak op emoties gevoerde debat over dierenwelzijn. Daarnaast vindt hij dat moet worden gekeken of de huidige regelgeving in de verschillende Europese landen wel goed wordt toegepast, voordat er weer nieuwe regelgeving komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer