LTO: 'Ander kalvertransport ingrijpend voor melkvee- en kalversector'

Aanpassing van de regels voor het transport van kalveren kan grote impact hebben voor zowel de melkvee- als de kalversector. Daarvoor waarschuwen de vakgroepen Melkveehouderij en Kalverhouderij van LTO Nederland.

LTO%3A+%27Ander+kalvertransport+ingrijpend+voor+melkvee%2D+en+kalversector%27
© Marije Stomps

In Europa gaan steeds meer stemmen op om de transportduur voor nuchtere kalveren te beperken. Nederland is een van de voorstanders van deze aanpassing van de maximale tijd van het transport voor ongespeende kalveren. In Duitsland deden de landelijke dierenartsenvereniging Bundestierärztekammer (BTK) en de Tierärztliche Vereinigung Tierschutz (TVT) deze maand de oproep om het transport van kalveren te hervormen.

Kalveren zouden niet eerder dan vanaf de vijfde week getransporteerd mogen worden en dan ook niet langer dan acht uur. Op dit moment mogen kalveren vanaf de tweede week het melkveebedrijf verlaten. Voorzitter Wil Meulenbroeks van de vakgroep Melkveehouderij van LTO zegt dat een dergelijke wijziging grote impact zal hebben op melkveebedrijven.

'Voor de melkveehouderij is dat niet acceptabel. Er moet dan flink geïnvesteerd worden in huisvesting voor kalveren. Ook moet er anders gevoerd gaan worden. Daarnaast is niet duidelijk wat het betekent voor de prijszetting van de kalveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer