Schouten ziet kalvertransport per vliegtuig niet zitten

Demissionair landbouwminister Carola Schouten ziet niets in het plan van Ierland om voortaan kalveren per vliegtuig naar Nederland te transporteren. Dat heeft ze de Tweede Kamer laten weten als antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren.

Schouten+ziet+kalvertransport+per+vliegtuig+niet+zitten
© Archieffoto Marcel Bekken

Door kalveren per vliegtuig naar Nederland te brengen, wil Ierland de transportduur per schip en vrachtwagen naar Nederland verkorten. Schouten denkt niet dat het vliegtuig een goed alternatief is voor het dierenwelzijn van de kalveren. 'Ook al is de vluchtreis relatief kort, de kalveren moeten vanuit de melkveebedrijven en verzamelplaatsen in Ierland naar het vliegveld worden vervoerd en na de vlucht moeten ze vanaf een vliegveld in Nederland per wegtransport naar de bedrijven van bestemming worden gebracht.'

Dit past volgens de minister niet bij haar inzet om ongespeende dieren, zoals jonge kalveren, alleen over korte afstand te vervoeren. Schouten maakt zich zorgen over de extra stressfactoren voor de kalveren, zoals de laad- en losmomenten en onbekende geluiden, geuren en bewegingen die bij vliegverkeer horen. Daarnaast vindt ze het transport per vliegtuig ook geen goed idee vanuit klimaatoogpunt.


Onderzoek welzijnsimpact

De minister heeft Ierland laten weten dat ze zorgen heeft over de plannen. De Ierse autoriteiten begrijpen dit. Ierland is van plan om pilots uit te voeren om te onderzoeken wat de welzijnsimpact op de dieren is van transport per vliegtuig.

Jaarlijks gaan 80.000 Ierse kalveren naar Nederland. Met het transport van kalveren per vliegtuig denkt de Ierse overheid tegemoet te komen aan de wensen van de landbouwminister om de transportduur te verkorten. Schouten: 'Het is geenszins het geval dat ik om de overstap naar vervoer met het vliegtuig heb verzocht.'


Geen importverbod

De minister pleit niet voor, zoals Wassenberg wenst, een importverbod voor kalveren. Ze heeft de Nederlandse kalversector wel duidelijk gemaakt dat ze wil dat het transport van kalveren niet langer dan acht uur duurt. Het lange transport moet volgens haar worden afgebouwd en uiteindelijk helemaal stoppen.

In de Europese Unie pleit Schouten voor een verbod op lange transporten voor jonge kalveren. Dat moet volgens haar Europees worden geregeld. Ze wil zich verder niet mengen in de discussie of de Ierse melkveesector moet worden verkleind om zo ook de export van kalveren te verkleinen. 'Dit is een systeemvraag die bij de Ierse sector en overheid ligt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer