Duitse dierenartsen willen transportverbod jonge kalveren

De Duitse landelijke dierenartsenvereniging Bundestierärztekammer (BTK) en de Tierärztliche Vereinigung Tierschutz (TVT) hebben opgeroepen tot een hervorming van het transport van kalveren. Dit transport zou gepaard gaan met stress voor de dieren. Er is enkel een uitzondering voor transport tot 50 kilometer, door de boer zelf.

Duitse+dierenartsen+willen+transportverbod+jonge+kalveren
© Nieuwe Oogst

Dit staat in 'position paper' dat door beide verenigingen is opgesteld. Volgens de organisaties hebben kalveren tot en met de vierde levensweek nog geen stabiel immuunsysteem. Ze worden daarom bestempeld als dieren met fysiologische zwakheden. Dat maakt ze volgens de BTK en TVT niet transporteerbaar.

Vanaf de vijfde week zouden kalveren niet langer dan acht uur mogen worden getransporteerd.


Eén verzamelpunt

Ook zouden niet-gespeende kalveren via één verzamelpunt naar hun bestemming moeten worden gebracht. De verenigingen vinden dat de dieren op dit verzamelpunt naar behoefte eten en drinken moeten krijgen.

Verder is belangrijk dat bij het laden van kalveren rust wordt uitgestraald, de dominantie van de mens mag volgens de verenigingen niet worden uitgebuit. Zo is het aanraken van de oren, staart en kop verboden. Hieraan trekken is al helemaal uit den boze, vinden de BTK en TVT.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer