Avined+start+pilot+naar+verminderen+letselschade+vleeskuikens
Nieuws
© Koos van der Spek

Avined start pilot naar verminderen letselschade vleeskuikens

Avined start een onderzoek naar de verbeterpunten om letselschade bij vleeskuikens te verlagen. Alle leden van de Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) werken mee aan deze pilotstudie.

Voor IKB Kip en IKB PSB zijn duidelijke protocollen opgesteld over de werkwijze bij het laden van vleeskuikens. De gecertificeerde vang- en laadbedrijven die lid zijn van de NVPSB, voldoen aan de gestelde eisen en werken met vakkundig personeel.

De NVPSB vindt het een goede zaak dat Avined deze pilotstudie start om alle factoren in beeld te brengen. Het doel is om het dierenwelzijn te verbeteren en de vleeskwaliteit te verhogen. Volgens de organisatie is bij ruim 99 procent van alle geladen koppels vleeskuikens geen sprake van letselschade. Wel zijn er factoren die in meer of mindere mate invloed hebben op letsel bij vleeskuikens:

• 's Nachts in het donker vangen in vergelijking tot vangen overdag bij veel licht;
• Regulier gehouden vleeskuikens in vergelijking tot kuikens die voor een specifiek dierenwelzijnsconcept worden gehouden;
• Het laadgewicht van de vleeskuikens;
• De werk- en rusttijden voor leden van de vangploeg;
• De laadmethode. Bijvoorbeeld laden met de hand of laden met inzet van machines;
• Het transport- en containersystemen die de slachterij inzet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer