Vee op wachtende schepen Suezkanaal

Op twintig wachtende schepen rond het Suezkanaal bij Egypte blijken levende dieren te zitten. Meestal hebben de grote veetransporteurs en reders wel enige speling in hun reisschema, maar een langdurige blokkade van het Suezkanaal is niet ingecalculeerd.

Vee+op+wachtende+schepen+Suezkanaal
© ANP

Sinds vorige week lag het 400 meter lange containerschip Ever Given vast in het Suezkanaal en blokkeert daarmee het zeetransport door de belangrijke waterweg, die onder meer Azië en Europa met elkaar verbindt. Inmiddels is het schip weer losgetrokken. Toch kan het nog even duren voordat het scheepvaartverkeer weer normaal is.

Bij Port Saïd aan de noordelijke kanaalingang liggen meer dan 321 schepen te wachten. Elf schepen die vanuit Roemenië op weg zijn naar de Perzische golf en wachten op doorgang, herbergen in totaal 130.000 schapen. Het Europees Parlement onderzoekt de kwaliteit van dit soort transporten via de parlementaire enquêtecommissie Anit. Het veetransport naar bestemmingen buiten Europa ligt onder een vergrootglas. Zeker nadat in november 2019 een schip met 14.000 schapen voor de kust van Roemenië kapseisde.


Dierenexport

Eerder dit jaar was er grote verontwaardiging over een schip op de Middellandse Zee dat met runderen uit Spanje twee maanden op de Middellandse Zee bleef ronddobberen omdat landen het vee niet wilde afnemen uit angst voor een uitbraak van blauwtong.

Vorige week pleitte de Partij voor de Dieren opnieuw voor een totaalverbod op het transport van levende dieren naar landen buiten de Europese Unie. De Europese Commissie heeft aangekondigd over twee jaar te willen beginnen met een aanpassing van de EU-regels voor diertransporten, maar zegt dat ze in de tussentijd niets kan ondernemen tegen langeafstandstransporten.

De nu weer losgetrokken Ever Given is onderweg van Yantian in China naar Rotterdam. De wereldhandel dreigt door de kanaalblokkade ernstig ontregeld te raken. Het schip hield dagelijks een kleine 10 miljard dollar aan handel tegen, blijkt uit schattingen van Lloyd's List.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer