DLV: voerwinst melkvee dit jaar lager dan in 2020

De voerwinst onder melkvee blijft dit jaar achter bij vorig jaar. Dit komt mede door de hoge grondstofprijzen. Maar het feit dat op steeds meer bedrijven de ruwvoervoorraden slinken, speelt ook mee. Dit blijkt uit de maandelijkse bedrijfseconomische voerwinstprognose van DLV.

DLV%3A+voerwinst+melkvee+dit+jaar+lager+dan+in+2020
© Pieter Stokkermans

Het voerwinstgetal wordt berekend op basis van de kengetallen melkprijs plus omzet en aanwas melkvee minus de voerkosten. Het kengetal geeft de melkveehouder meer inzicht in de variabele kosten. De ondernemer kan daarop sneller en tijdig bijsturen. De voerwinst melkveehouderij is berekend voor vier standaardmelkveebedrijven van DLV Advies. Deze standaardbedrijven verschillen van elkaar in intensiteit.De voerwinst ligt onder die van vorig jaar. Maar toen waren de melkprijzen lager, weet financieel adviseur Niek Groot Wassink van DLV Advies. Volgens Flynth adviseurs en accountants draaide een aantal melkveehouders toen een negatieve marge. 'Als je hoge voerkosten hebt, met een melkprijs die net zoals vorig jaar onder het meerjarig gemiddelde ligt, loop je het risico dat de kritieke opbrengstprijs de melkprijs raakt of zelfs overschrijdt', legt Groot Wassink uit.


De melkprijs is op dit moment iets beter, deze ligt rond het meerjarig gemiddelde. Toch zijn de voerkosten nog altijd hoog, zo blijkt uit de voerwinstprognose van DLV Advies. De voerwinst blijft onder die van vorig jaar, toen de melkprijzen hoger waren. De hoge voerkosten hebben onder meer te maken met de grondstoffenmarkt. Hoewel de prijs van soja iets is gedaald, blijven de grondstoffen duur.


Ruwvoerkosten lopen op

Daarbij komt volgens Groot Wassink dat ook de ruwvoerkosten oplopen. Na drie droge jaren raken op veel bedrijven de voorraden op en ontstaat schaarste. Dit raakt zowel intensieve als extensieve melkveebedrijven. 'Normaal gesproken halen extensieve bedrijven voldoende ruwvoer van eigen land. Maar als er door droogte niets kan worden gewonnen, moet worden aangekocht. Door de schaarste zijn die aankopen op dit moment duur. Ook voor intensieve bedrijven die normaal voer aankopen, zorgt die hogere prijs voor meer voerkosten', stelt Groot Wassink.

Voor extensieve bedrijven blijft de voerwinst dicht bij vorig jaar liggen. Deze bedrijven kunnen de komende maanden de voerkosten drukken door bijvoorbeeld weidegang toe te passen. Intensievere bedrijven zijn afhankelijker van de voeraankoop. En met de huidige prijzen voor kracht- en ruwvoer, is dit een stuk lastiger. Deze bedrijven liggen in de prognose iets verder onder de lijn van vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer