Voerwinst+vleesvarkens+gestegen+met+11%2C5+procent
Nieuws
© Henk Riswick

Voerwinst vleesvarkens gestegen met 11,5 procent

Vleesvarkenshouders hebben in de periode juli 2019 tot en met juni 2020 prima resultaten geboekt. Dat blijkt uit cijfers van Saldo Advies Varkenshouderij. De voerwinst bedroeg 135 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken.

Saldo-expert Kasper Bekker rekende dit voor aan vakblad Varkens.nl. Het gaat om een stijging van de voerwinst met 11,5 procent. De voerwinst ligt 9 euro hoger per afgeleverd vleesvarken dan een jaar eerder. De dieren zijn deze periode gemiddeld bijna 2 kilo zwaarder geleverd en de prijs is bijna 20 cent per kilo hoger. Dat levert een voordeel op van ruim 21 euro en de licht gedaalde voerkosten van bijna 2 euro komen daarbovenop. Daarentegen is voor een big gemiddeld 13 euro meer betaald. Daardoor zijn de kosten van uitval iets opgelopen door de hogere waarde per dier.


Op de jaarcijfers heeft die voerwinststijging in de eerste helft van 2020 van ruim 9 euro de helft invloed. Per afgeleverd vleesvarken komt dat dus uit op 4,50 euro. Bekker gaat uit van 3,2 ronden per jaar waardoor dus ruim 14 euro meer voerwinst per gemiddeld aanwezig vleesvarken is behaald. Landelijke cijfers over het jaar 2019 wijzen uit dat de gemiddelde voerwinst 121 euro is geweest.


Marges onder druk

De positieve cijfers komen op een moment dat de marges in een maand tijd flink onder druk zijn komen te staan. Door de importstop vanuit China en de sluiting van slachterij Tönnies in Duitsland zijn de prijzen voor vleesvarkens, biggen en zeugen flink gekelderd. Sinds donderdag 16 juli wordt de productie van Tönnies weer langzaam opgestart.

Vooral voor zeugenhouders komt de prijsval hard aan, zegt Bekker tegenover Varkens.nl. 'Vermeerderaars hebben nergens een compensatie in hun saldo wat vleesvarkenshouders wel hebben. De lagere vleesopbrengsten worden grotendeels gecompenseerd door lagere biggenprijzen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer