Flynth: negatieve marge melk door hoge kosten

De kritieke opbrengstprijs voor melk lag in 2020 op bijna 37,5 cent per kilo. Dat is bijna een cent boven de werkelijke opbrengstprijs van 36,55 cent. Deze negatieve marge komt vooral doordat een aantal kostenposten op recordhoogte lag.

Flynth%3A+negatieve+marge+melk+door+hoge+kosten
© De Heus

Dat blijkt uit cijfers van adviseurs- en accountantsbureau Flynth dat de gemiddelde resultaten over 2020 van melkveebedrijven vergeleek met die van eerdere jaren. Verschillende kostenposten bereikten het hoogste niveau in vijf jaar. Daarbij gaat het om de voerkosten van 11,66 cent per kilo melk, maar ook om de kosten voor vee van 2,79 cent en overige toegerekende kosten van 1,62 cent.

Hierdoor zijn de toegerekende kosten gestegen van 16,3 cent in 2019 tot 17,55 cent in 2020. In 2016 was dit nog 15,05 cent, maar toen zorgde een lage melkprijs voor een negatieve marge.


Saldo lager dan gemiddeld

Door gestegen toegerekende kosten waren de saldo's van opbrengsten minus toegerekende kosten in 2020 vaak lager dan het vijfjarig gemiddelde. De melkproductie per koe steeg tot boven de 9.000 kilo per koe. De totale melkproductieomvang per bedrijf nam toe tot boven 1 miljoen kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer