Voerwinst zeugen stijgt; kosten ook

De lange termijnprognose die onlangs weer is vastgesteld, gaat uit van een hoger saldo voor zeugen. Die voor vleesvarkens blijft ongewijzigd.

Voerwinst+zeugen+stijgt%3B+kosten+ook
© Archieffoto Marcel Bekken

Per aanwezige zeug is het verwachte saldo minus mestkosten vastgesteld op 239 euro per aanwezige zeug per jaar en 44 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar. Met name bij de zeugen is er een stijging van de voerwinst, maar nemen ook de kosten verder toe.

De technische kengetallen zijn aangepast op basis van resultaten uit 2018. De langetermijnverwachtingen zijn 570 euro voor de voerwinst en 349 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezige zeug per jaar. Voor vleesvarkens is de verwachting 77 euro voor de voerwinst en 66 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar.

Saldoberekeningen

De langetermijnverwachting wordt als uitgangspunt gebruikt bij de beoordeling van diverse bedrijfseconomische en financieringsvraagstukken binnen de overheid. Het bestaan van deze prognoses zorgt voor een betere financierbaarheid van de varkensbedrijven. De volledige saldoberekeningen (inclusief die van opfokzeugen en speenbiggen) zijn (voor abonnees) zijn digitaal beschikbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer