Jaar cel voor hoofdverdachten fipronilaffaire

De twee hoofdverdachten in de fipronilaffaire moeten beiden een jaar de cel in. Dat oordeelde de rechtbank van Zwolle maandag. De rechter vindt dat het duo de volksgezondheid in gevaar heeft gebracht.

Jaar+cel+voor+hoofdverdachten+fipronilaffaire
© Huisman Media

De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert bestreden met hun bedrijf ChickFriend vogelmijt in pluimveestallen. Hiervoor werd het middel Dega-16 gebruikt, wat het voor dit doel verboden middel fipronil bevatte. Dit middel werd op verzoek van het bedrijf toegevoegd.

'Door dat wel te doen, zonder onderzoek te doen naar wat er in hun schoonmaakmiddel zat, hebben de verdachten de kans aanvaard dat voor de volksgezondheid gevaarlijke middelen gebruikt worden', aldus de voorzitter van de rechtbank.

Nadat de het gebruik van het verboden middel aan het licht kwam werden meer dan honderd Nederlandse bedrijven, die met het bloedluisbestrijdingsmiddel van ChickFriend hadden gewerkt, geblokkeerd. De schappen met eieren bij de supermarkt werden leeggehaald, miljoenen eieren en kippen werden vernietigd en bedrijven in de pluimveesector zaten maanden op slot. Bedrijven in de sector leden ook grote economische schade, niet in de laatste plaats doordat burgers het vertrouwen in eieren verloren.


Onlangs werd duidelijk dat de pluimveehouders recht hebben op een schadevergoeding. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand twee jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen het duo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer