Eigenaren ChickFriend voor de strafrechter in fipronilaffaire

De twee eigenaren van stalreinigingsbedrijf ChickFriend moeten zich vanaf woensdag verantwoorden voor hun vermeende rol in de fipronilaffaire. Zo'n 3,5 miljoen kippen en miljoenen eieren werden in de zomer van 2017 geruimd en vernietigd toen bleek dat het reinigingsbedrijf het verboden bestrijdingsmiddel fipronil had gebruikt.

Eigenaren+ChickFriend+voor+de+strafrechter+in+fipronilaffaire
© Eigen Foto

De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert worden ervan verdacht de volksgezondheid in gevaar te hebben gebracht. Hierop staat een maximumcelstraf van vijftien jaar.

De twee wisten niet dat fipronil aan het middel was toegevoegd, zeggen ze. Hun schoonmaakmiddel Dega-16 werd samengesteld door de Belgische leverancier Patrick R. Volgens de verdediging blijkt bovendien uit rapporten dat het schoonmaakmiddel geen gevaar voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.


Vele tientallen kippenboeren huurden ChickFriend en dochterbedrijf ChickClean in om hun stallen te behandelen tegen bloedluis. De pluimveesector leidde naar schatting een schade van tientallen miljoenen euro's.


Winst afpakken

Het Openbaar Ministerie (OM) wil in een aparte procedure bijna 4 ton aan criminele winst afpakken van de twee verdachten. Naast het duo staat ook de 30-jarige vriendin van Van de B. terecht. Deze Alice B. had volgens het OM tientallen liters fipronil in bezit. De rechtbank in Zwolle trekt twee dagen uit voor de strafzaak.

Ook loopt er apart nog een civiele procedure, aangespannen door meer dan honderd gedupeerde pluimveehouders. In die procedure concludeerde de rechtbank in Arnhem afgelopen jaar dat de verdachten wisten dat ze stallen schoonmaakten met het verboden middel. Ze zijn dan ook aansprakelijk voor de door de bedrijven geleden schade.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer