SecurEggFarmer biedt zekerheid over middelen

Er zijn honderden middelen op de markt waar pluimveehouders gebruik van maken als schoonmaak- of desinfectiemiddel en voer- of watertoevoeging. SecurEggFarmer checkt of het middel officieel is toegelaten en voor welke toepassing. De pluimveehouder kan dit via de app eenvoudig checken.

SecurEggFarmer+biedt+zekerheid+over+middelen
© Eigen Foto

In de IKB-regeling staat omschreven aan welke eisen een pluimveehouder moet voldoen bij het schoonmaken, desinfecteren of bijvoorbeeld het gebruik van additieven. Er is echter geen lijst van toegelaten middelen, de juiste toepassing van het middel of van erkende leveranciers. Het blijft de verantwoording van de pluimveehouder om hier de juiste keuzes te maken. Dat is een hele klus. En de fipronilcrisis heeft laten zien dat het mis kan gaan.


Zekerheid over middel

Zekerheid krijgen of een middel en de leverancier ervan voldoen aan de eisen kan de pluimveehouder krijgen door lid te worden van SecurEggFarmer. Deze coöperatie heeft inmiddels ruim achthonderd middelen onder de loep genomen en beoordeeld of ze aan de voorwaarden voldoen. 'Heeft het middel een erkenning vanuit het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden?', zegt Imelda Gielen die voor SecurEggFarmer alles checkt.


'En waarvoor is het toegelaten? Een middel dat geregistreerd staat voor desinfectie van de vloer of inrichting, mag niet automatisch worden gebruikt voor waterleidingen bijvoorbeeld. Alle resultaten komen terecht in de app van SecurEggFarmer en een pluimveehouder kan zo snel zien of het middel of additief dat hij wil gebruiken de juiste certificaten heeft.'

SecurEggFarmer zorgt zo voor een veel betere transparantie van de pluimveesector, voegt pluimveedierenarts en bestuurslid Marc Heijmans toe. 'Ook voor ons als dierenartsen biedt het duidelijkheid. Hiermee kun je kiezen voor 100 procent veiligheid.'


App uitgebreid

De app van SecurEggFarmer wordt verder uitgebreid. Een pluimveehouder kan hem al gebruiken om een herinnering te krijgen voor de verplichte salmonella-analyse of drinkwateronderzoek. Ook voor bijvoorbeeld de behandeling van bloedluis is een melding in te stellen.

'Binnenkort kunnen pluimveehouders meer gegevens vastleggen in de app', meldt pluimveehouder en bestuurslid Niels Quicken. 'Bijvoorbeeld welk middel is gebruikt voor een bepaalde behandeling, in welke dosering en bij welk koppel. Daarmee bieden we als pluimveehouders transparantie naar onze afnemers en kunnen we borgen dat we aan alle eisen voldoen.'

Inmiddels heeft SecurEggFarmer ruim dertig deelnemers, zowel legpluimveehouders als een aantal opfokkers. En er zijn meerdere aanvragen voor deelname in behandeling. Een pluimveehouder betaalt eenmalig 500 euro inleggeld. Daarnaast vindt er een opstartaudit plaats op het bedrijf om te checken welke middelen de pluimveehouder gebruikt en of die zijn toegelaten.

Die opstartaudit kost 450 euro. Het jaarlijkse lidmaatschap van de coöperatie wordt vastgesteld op basis van de begroting. In 2019 hebben de leden een bijdrage betaald, in 2020 niet. Dit is volledig afhankelijk van de begroting, het aantal leden en is gestaffeld op basis van de bedrijfsgrootte.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer