Forse daling tarwenoteringen op wereldmarkt

De noteringen voor tarwe op de wereldmarkt dalen deze week naar het laagste niveau sinds half december.

Forse+daling+tarwenoteringen+op+wereldmarkt
© Han Reindsen

De Matif in Parijs noteert voor maaltarwe 207 euro per ton. Na de vlotte prijsstijging voor tarwe vanaf oktober 2020 bereikte de Matif de hoogste notering van 250 euro per ton op 1 maart 2021. De laatste weken is er sprake van een forse daling vanwege de goede vooruitzichten voor de oogst van het komend seizoen en vanwege het achterblijven van vraag.

De tegenvallende vraag is onder meer het gevolg van de hernieuwde spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Verder berichten analisten dat China tarwe verkoopt uit de eigen reserves om veevoerfabrikanten een alternatief te bieden voor de dure mais en soja.


Winterperiode goed doorgekomen

Voor wat betreft de oogst van 2021-2022 lijkt het erop dat de meeste wintertarwe in onder meer de Verenigde Staten en Rusland de winterperiode goed is doorgekomen. Over het algemeen zijn er minder problemen met de droogte in vergelijking met vorig jaar. Zowel in de Verenigde Staten als in het Zwarte Zeegebied is er sprake van gunstige regenval in belangrijke teeltgebieden.


Het geschatte tarweareaal in de Verenigde Staten is 18,8 miljoen hectare. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar, maar nog steeds relatief laag ten opzichte van meerjarige gemiddelden. In Rusland gaan analisten voorlopig uit van een productie van 78,9 miljoen ton tarwe. Vorig jaar was de tarweoogst 7 miljoen ton groter.


Grotere oogst EU

Eerste ramingen melden voor de Europese Unie (EU) in 2021-2022 een tarweproductie van 126,7 miljoen ton, een plus van 8 procent ten opzichte van het voorgaande seizoen. De export voor volgend seizoen wordt geschat op 30 miljoen ton, een toename van 11 procent. De grotere productie in de EU zorgt voor 36 procent stijging van de tarwevoorraad tot 12,9 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer