Ondanks grotere voorraad klimt tarweprijs

Ondanks dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw eind vorige week grotere eindvoorraden tarwe voorspelde, is de Matif-termijnmarkt begin deze week verder gestegen.

Ondanks+grotere+voorraad+klimt+tarweprijs
© Twan Wiermans

Ruim 321 miljoen ton is de wereldvoorraad tarwe aan het eind van het seizoen 2020-2021. Dit was de belangrijkste boodschap die het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) eind vorige week in het rapport 'World Agricultural Supply and Demand Estimates' (Wasde) naar buiten bracht.

In vergelijking met de USDA-voorspelling van een maand eerder is dit een toename van de voorraad met ruim 2 miljoen ton. De berg tarwe is volgens de laatste cijfers 22 miljoen ton groter dan de geschatte voorraad na het seizoen 2019-2020 en ruim 29 miljoen ton groter dan die aan het eind van 2018-2019.


Rusland

Dat de eindvoorraad in de oktoberinschatting 2 miljoen ton groter uitvalt dan die van september, verklaart USDA met een grotere productie in Rusland. Die is naar de laatste inzichten 5 miljoen ton hoger dan eerder werd gedacht. Daartegenover staan kleinere oogsten in Oekraïne, Canada, Argentinië en de Verenigde Staten.

De nieuw verwachte eindvoorraad is een record en ligt bijna 7 procent hoger dan de berekende opslag voor het eind van het seizoen 2019-2020. Van de 321 miljoen ton ligt ongeveer de helft in Chinese pakhuizen.


Boven 200 euro

Ondanks het nieuws in het Wasde-rapport stegen de termijnmarktnoteringen op Matif begin deze week. De prijs voor december 2020, het eerstvolgende contract dat afloopt op de Parijse beurs, klom afgelopen dinsdag naar zo'n 203 euro per 1.000 kilo, terwijl deze in de voorgaande week rond 200 euro schommelde.Ook de contracten voor maart 2021 en mei 2021 staken begin deze week op de beurs in Parijs boven 200 euro uit. Het dieptepunt van de december 2020-termijnmarkt werd op 16 maart van dit jaar opgetekend met een notering van 176,50 euro per ton.


Ongunstig weer

De stijging van de noteringen op de Europese termijnmarkt hebben niet zozeer te maken met de gestegen voorraden, maar worden vooral gevoed door het ongunstige weer in een aantal belangrijke tarwe producerende landen. Het is extreem droog in delen van Rusland. Ook in Argentinië en in de Verenigde Staten is de roep om regen sterk voor de inzaai van tarwe voor het volgende seizoen.

Bovendien liggen de overschotten op andere delen van de wereld en is in de Europese Unie aanmerkelijk minder tarwe geoogst.

Een ander facet dat meetelt, is de maisproductie. Die ligt dit seizoen lager dan het verbruik, waardoor de voorraad moet worden aangesproken. Dat heeft ook zijn weerslag op de tarweprijs.


Voorzichtiger

Anders dan Matif reageerde de beurs CBOT in Chicago voorzichtiger op de laatste USDA-verwachtingen. Het hoge niveau van deze termijnnotering in de eerste volle week van oktober werd begin deze week niet meer gehaald. De prijs voor het december 2020-contract zakte dinsdag onder het niveau van 600 dollar per 100 bushel.De laagste prijs voor dit contract ontstond op 26 juni: 483,75 dollar per 100 bushel. Dinsdag lagen de prijzen voor de contracten voor maart 2021, mei 2021, juli 2021 en september 2021 nog wel allemaal ruim boven 590 dollar.


Groningen

De koninklijke vereniging 'De Beurs' in Groningen noteerde begin deze week 193 euro per ton tarwe, 5 euro hoger dan de week ervoor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer