Negatief+sentiment+nauwelijks+invloed+op+tarwemarkt
Nieuws
© Haijo Dodde

Negatief sentiment nauwelijks invloed op tarwemarkt

Dalende grondstofprijzen, hernieuwde lockdowns en goede groeiomstandigheden voor wintergranen hebben nauwelijks een negatieve invloed op de tarwenoteringen wereldwijd.

De Matif in Parijs noteert maandag 208 euro per ton voor voertarwe op levering in december. Dat is nog weer een fractie hoger dan de startnotering van vorige week. De tarwemarkt blijft ondanks alle negatieve marktsentimenten profiteren van de grote vraag naar exportgraan. Vooral China is hiervoor verantwoordelijk.

Ook de relatief goede ontwikkeling van wintergranen heeft geen aantoonbaar prijsdrukkend effect. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA meldt dat de inzaai van wintertarwe voor seizoen 2021-2022 al voor 89 procent is voltooid. Dat is 3 procent meer dan normaal in deze periode.

In Rusland zijn vrijwel alle wintergranen gezaaid en Oekraïne meldt dat de inzaai voor 92 procent is afgerond. Zowel voor de Verenigde Staten als voor de Oostzee-regio's geldt dat de neerslag de afgelopen periode de omstandigheden voor de wintergranen sterk heeft verbeterd.


EU-export

De Europese Unie (EU) exporteerde dit seizoen in de periode van 1 juli tot en met 1 november 6,9 miljoen ton tarwe. Daar tegenover staat een import van 1,1 miljoen ton. Vorig jaar was de productie van tarwe van de lidstaten bijna 20 miljoen ton hoger en toen werd tot en met 1 november ongeveer 8,8 miljoen ton tarwe verkocht naar bestemmingen buiten de EU. De import was toen 0,9 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer