Tarweprijs daalt 12 procent in korte tijd

De tarwenoteringen bij de Matif in Parijs zijn vanaf begin maart 12 procent gedaald tot ongeveer 220 euro per ton. De Matif tikte op 1 maart nog 250 euro per ton aan als hoogste notering voor tarwe sinds 2013.

Tarweprijs+daalt+12+procent+in+korte+tijd
© Haijo Dodde

De laatste weken is sprake van vlot dalende tarweprijzen. Meelproducent Koopmans schrijft in een analyse dat de prijsdaling in de termijnhandel voor een deel het gevolg is van de overgang van het maartcontract naar het meicontract bij de Matif.

Verder heeft analysebureau Stratégie Grains de verwachte eindvoorraad voor tarwe in Europa met 1 miljoen ton naar boven bijgesteld. Reden hiervoor is de achterblijvende exportvraag wat onder meer wordt toegeschreven aan de terugkeer van de Afrikaanse varkenspest in China. Ook de aankondiging van de Russische overheid dat de extra belasting op de tarwe-export mogelijk weer wordt afgeschaft bij een normale oogst, werkt prijsdrukkend.


Weinig schade wintervorst

Voor komend oogstseizoen zijn de vooruitzichten niet ongunstig. De schade door wintervorst aan de gewassen lijkt beperkt op het Noordelijk halfrond. Voor Rusland is dit nog niet helemaal duidelijk. In de Verenigde Staten zijn voldoende nuttige regenbuien gevallen in de belangrijke graanregio's, schrijft Koopmans.

De verwachting van Stratégie Grains is dat de Europese tarweoogst dit jaar ruimer zal zijn dan vorig jaar. De analisten gaan er zelfs vanuit dat de Europese tarwevoorraad aan het eind van volgend jaar 2 miljoen ton groter zal zijn. Dit veroorzaakt ook prijsdruk op de oogst van tarwe van komend seizoen. De Matif noteert voor tarwe op levering in december 2021 op dit moment 197 euro per ton.

Vaccinatieprogramma

Het wereldwijde vaccinatieprogramma tegen corona heeft een positieve invloed op de tarwemarkt, constateert Koopmans. De verwachting is dat het wereldwijde verbruik van granen toeneemt zodra de lockdowns wegvallen. Dat geldt ook voor de ethanolproductie als de transport weer op gang komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer