Tarwemarkt maakt pas op de plaats

Na een forse koersstijging sinds begin oktober maakt de tarwemarkt deze week even pas op de plaats.

Tarwemarkt+maakt+pas+op+de+plaats
© Haijo Dodde

De Matif in Parijs noteerde gisteren voor voertarwe op levering in december 207,25 euro per ton. Dat is 4,50 euro minder dan een week geleden. Volgens beursmakelaar De Vries en Westermann is het stapje terug op de tarwemarkt vooral het gevolg van winstnemingen door speculanten.



De prijsdaling blijft echter relatief beperkt omdat er wereldwijd veel vraag is naar tarwe, maar ook naar mais en soja. Verder zijn er volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in het Weekbericht granen op de wereldmarkt wat zorgen over de kwaliteit van de tarwegewassen in verschillende productiegebieden.


Droogte in Argentinië en Australië

Argentinië verlaagt de eigen oogstprognose met 1 miljoen ton tot 17 miljoen ton, door te droge groeiomstandigheden. De verlaging resulteert in een tarweoogst die 11 procent lager is dan vorig jaar. Ook het westen van Australië heeft te kampen met droogte, daar is de productieverwachting met 1,1 miljoen ton naar beneden bijgesteld.


Voor het seizoen 2021-2022 ziet het ernaar uit dat Rusland het tarweareaal uitbreidt tot een recordomvang. In de Verenigde Staten verloopt de inzaai van wintertarwe voorspoedig. Deze ligt boven het vijfjarig gemiddelde.

Zowel in Rusland als in de Verenigde Staten geldt dat aanhoudende droogte de opkomst van de pasgezaaide wintertarwe belemmert. In Oekraïne zijn de weersomstandigheden voor de wintergranen na inzaai sterk verbeterd na recente neerslag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer