Russische onzekerheid verhoogt tarwenoteringen

Analisten kunnen de gevolgen van de mogelijke Russische exportquota van granen voor 2021 nog niet inschatten. Dat zorgt voor stijgende tarwenoteringen op de wereldmarkt.

Russische+onzekerheid+verhoogt+tarwenoteringen
© Twan Wiermans

De uitvoer uit Rusland loopt momenteel vertraging op door problemen met het verkrijgen van de uitvoerdocumenten. Verschillende partijen hebben de uitvoer uit Rusland neerwaarts bijgesteld, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in haar Weekbericht granen.

Verder lijkt er in de tweede helft van het seizoen 2020/2021 in de Europese Unie (EU) en Oekraïne minder graan beschikbaar voor uitvoer. De mogelijke opbrengst werd voor Argentinië verder verlaagd tot 16,5 miljoen ton (vorig jaar 19,5 miljoen ton), terwijl ook de staking van havenwerkers de uitvoer op korte termijn danig parten speelt.


De oogstwerkzaamheden in Australië bevinden zich in de laatste fase, maar logistieke beperkingen zitten een verdere verhoging van het aantal verschepingen uit Australië in de weg. In de Verenigde Staten overheersen zorgen over de droge omstandigheden voor wintertarwe, maar sneeuwval in bepaalde regio's zorgde voor enige verlichting.


EU-noteringen

De EU-noteringen van 21 december laten stijgende spotnoteringen zien voor maaltarwe in Frankrijk en Duitsland onder invloed van stijgende termijnnoteringen, valutaire ontwikkelingen en de forse stijgingen van de wereldwijde mais- en sojabonennoteringen.

In Parijs steeg de termijnnotering maart 2021 voor maaltarwe met 4,50 euro naar 211,50 euro. De termijnnotering mei 2021 steeg met 4,50 euro naar 209,00 euro. Voor mais steeg de termijnnotering januari 2021 met 4,75 euro naar 197,50 euro, terwijl de termijnnotering maart 2021 met 2,25 euro steeg naar 194,25 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer