Optimisme tarwemarkt krijgt vervolg

De Matif in Parijs eindigde 2020 op 31 december met de hoogste notering voor voertarwe en begint het nieuwe jaar opnieuw met een stijging.

Optimisme+tarwemarkt+krijgt+vervolg
© Twan Wiermans

De termijnmarkt voor voertarwe op levering in maart 2021 sloot op 213,25 euro per ton. Kort voor kerst nog daalde de notering naar 206 euro per ton. De laagste notering in 2020 werd bereikt op 16 maart. Toen betaalde de handel voor contracten voertarwe niet meer dan 175 euro per ton.

Het optimisme op de tarwemarkt krijgt een vervolg in het nieuwe jaar. Op de eerste handelsdag van deze week steeg de Matif alweer 0,7 procent tot 214,75 euro. Analisten melden dat de tarweprijzen vooral worden opgedreven door de twijfel over beschikbare volumes voor de export.


Lagere exportvolumes

Vanuit Rusland zijn de gevolgen voor mogelijke exportquota voor granen nog moeilijk in te schatten. Wel wordt rekening gehouden met minder uitvoer. Verder lijkt het erop dat ook vanuit Oekraïne en de Europese Unie exportvolumes naar beneden moeten worden bijgesteld.

Daarnaast meldt RVO.nl in het weekbericht granen dat in Argentinië de opbrengsten tegenvallen en worden ingeschat op 16,5 miljoen ton. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar. In Australië is de oogst wel overvloedig, maar zorgen logistieke beperkingen ervoor dat verhoging van het aantal verschepingen lastig is. In de Verenigde Staten tot slot overheersen zorgen over de droge groeiomstandigheden voor de wintertarwe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer