Oplossing van 'Sir David' gaat niet vanzelf

In de veelbesproken documentaire 'A life on our planet' van de 94-jarige Britse programmamaker Sir David Attenborough wordt een weinig rooskleurig beeld geschetst van de toestand van de aarde. In het tijdsbestek van één mensenleven is de situatie op het gebied van milieu, biodiversiteit, leefbaarheid en klimaat drastisch verslechterd. Het grootste deel van de reportage stemt derhalve tot nadenken.

Oplossing+van+%27Sir+David%27+gaat+niet+vanzelf
© Gerard-Jan Vlekke

Maar volgens Attenborough is het nog niet te laat. Dat vereist wel een mentaliteitsverandering én de toepassing van nieuwe en innovatieve technieken. Met een belangrijke rol voor de glastuinbouw, de Nederlandse glastuinbouw welteverstaan.

Sir David noemt de sector nadrukkelijk als voorbeeld van hoe je op een duurzame manier gezonde voedingsproducten kunt telen. De waardering heeft niet alleen betrekking op de efficiëntie die de hedendaagse Nederlandse glastuinbouw kenmerkt, maar ook op de initiatieven om fossielvrij te telen. Geothermie wordt genoemd als de energiebron van de toekomst. De aanplant van nieuwe bossen moet de biodiversiteit op onze planeet herstellen en met alternatieven voor olie, kolen en gas kan de klimaatverandering een halt worden toegeroepen.

Aardwarmte dus. Een energiebron die de sector in een vroeg stadium heeft omarmd. In diverse teeltgebieden zijn al geothermieprojecten gerealiseerd. De potentie wordt onderkend door zowel betrokken ondernemers als externe investeerders. Maar zoals zo vaak heeft de medaille ook een keerzijde. De pioniers op het gebied van aardwarmte hebben de afgelopen jaren fors leergeld moeten betalen. Kinderziektes moesten eruit en bovendien heeft elke put en elk project zijn eigen problemen.

Geothermie is innovatief, bovengronds zeer compact en een belangrijke basis voor de klimaatneutrale toekomst van de glastuinbouw

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Het vorige week uitgesproken faillissement van CLG Geothermie in Limburg is daar een triest voorbeeld van. Twee jaar geleden werd de installatie stopgezet na een kleine ondergrondse beving. Groen licht van het ministerie van EZK voor een herstart laat nog steeds op zich wachten. Ik betreur de opstelling van de overheid. Dit is helaas weer een ontwikkeling die de energietransitie van de glastuinbouwsector een stap terugzet. Geothermie is innovatief, bovengronds zeer compact en een belangrijke basis voor de klimaatneutrale toekomst van de glastuinbouw.

Sir David weet het, nu de Nederlandse overheid nog. Randvoorwaarden moeten beter en sneller worden bepaald, op weg naar fossielvrij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer