%27Geen+alles+of+niets+in+stikstofwet%27
Column
© Dirk Hol

'Geen alles of niets in stikstofwet'

Als LTO hebben we elke dag te maken met conflicterende belangen. Van andere organisaties en sectoren, maar ook binnen onze organisatie. Om tot de beste uitkomst voor onze leden te komen, moeten we in onze rol als belangenbehartiger die verschillende belangen voortdurend afwegen. Die uitkomst behaal je vaak niet via de makkelijke weg. Zo ook als we het hebben over de stikstofwet.

De Tweede Kamer stemde eind 2020 over moties en amendementen op het wetsvoorstel. Een belangrijke stap op weg naar het einde van de stikstofcrisis. Ook de Eerste Kamer heeft de wet inmiddels besproken. Eerder riepen we de Senaat op om de reductiedoelstelling van 50 procent voor 2035 door te strepen. Deze is niet realistisch en bovendien niet haalbaar.

Toch zijn we niet meegegaan in de oproep van sommigen om de behandeling van de wet onder dit kabinet maar te laten schrappen. Boeren en tuinders willen duidelijkheid. Deze wet kan knelgevallen die te goeder trouw hebben gehandeld bestaanszekerheid bieden. En dat doet ertoe. Dat maakte het besluit van de Raad van State over het openbaar maken van de gegevens van PAS-melders pijnlijk duidelijk. Ons verzet daartegen, tot aan de hoogste rechter, mocht niet baten.

Belangenbehartiging is niet een kwestie van zwart of wit. Het gaat veelal om het gebied daartussen. Het blijven uitleggen van de 'voors' en 'tegens'. En er alles aan doen om continu de belangen van boeren en tuinders mee te laten wegen.

Belangenbehartiging is niet een kwestie van zwart of wit, het gaat vaak om het gebied daartussen

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Het resultaat zien we terug in de toezeggingen van landbouwminister Carola Schouten over de stikstofwet. Onder meer duidelijkheid over het legaliseren van PAS-melders en het tijdig evalueren van de doelstellingen van 2035 werden toegezegd.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer