Coronabalans opmaken en vooruitkijken

De vakantieperiode is de tijd om even stil te staan, terug te kijken, maar ook de agenda te bepalen voor de tweede helft van het jaar. De coronacrisis versterkt die behoefte alleen maar. In het besef dat de strijd nog zeker niet is gewonnen, kunnen we als Glastuinbouw Nederland wel concluderen dat we met elkaar de sector door deze crisis hebben geloodst.

Coronabalans+opmaken+en+vooruitkijken
© Thierry Schut Fotografie

Het noodkrediet, de aangepaste NOW-regeling en uiteraard het noodfonds hebben ertoe bijgedragen dat de sierteelt zich heeft hersteld. Dat geldt overigens nog niet voor de voedingstuinbouw die levert aan horeca en foodservice.

De overheid heeft de glastuinbouw niet in de steek gelaten, al is niet iedereen geholpen met het pakket steunmaatregelen. Bijvoorbeeld telers van snijcymbidium ondervinden nog veel hinder van verminderd en duur luchtvrachtverkeer en het verbod op de organisatie van evenementen. Daarom doen zij een aanvullend beroep op landbouwminister Carola Schouten. Sowieso is het zaak om de vinger aan de pols te houden, want het gevaar van een tweede golf ligt op de loer.

Ondertussen vragen diverse dossiers, die afgelopen kwartaal zijn blijven liggen, dringend om aandacht. Op het gebied van energie is duidelijkheid vereist over de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de CO2-voorziening.

In Nederland en de rest van de EU wordt te weinig betaald voor duurzaam geproduceerd voedsel

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Vanuit Glastuinbouw Nederland hebben we met Greenports Nederland, Royal FloraHolland en Rabobank de gesprekken met de verantwoordelijke ministeries hervat. Dat geldt ook voor gewasbescherming. Het streven van Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland is om een commitment daarover nog voor het zomerreces in een akkoord vast te leggen.

In de tweede helft van dit jaar verdient het Brusselse document 'Green Deal, Farm to Fork' onze prioriteit. Daarin ontbreekt de hoge standaard van onze duurzaam geproduceerde land- en tuinbouwproducten compleet. Glastuinbouw Nederland gaat die uitdaging aan met een eigen manifest.

Ik schaar me achter het standpunt van de boeren dat er in Nederland en de rest van de EU te weinig wordt betaald voor duurzaam geproduceerd voedsel. Het is zaak om elkaar als boeren en tuinders dan weer op te zoeken, belangen te delen en sterker te maken. Wie heeft het lef om met mij dit gesprek op gang te brengen? De balans is opgemaakt: niet lang stil blijven staan, aan de slag, want de toekomst wacht niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer