'Vooruit boeren'

Een terugblik op mijn eerste twee maanden als voorzitter van LTO Nederland doet me beseffen dat we in een roerige tijd leven. Versoepelingen zijn nog niet aangekondigd, we hebben te maken met een avondklok en met een derde weekend op rij vol ongeregeldheden.

%27Vooruit+boeren%27
© Gerard-Jan Vlekke

Volgens de grondwet heeft iedereen het recht om te demonstreren en ik onderschrijf dat. Overigens is dat geen vrijbrief voor rellen en plunderen.

Ja, ook in onze sector wordt gedemonstreerd en actiegevoerd. Een prima manier om zorgen te uiten, waarbij soms grenzen worden opgezocht. Helaas worden we ook geconfronteerd met een type activisme waarbij geweld wordt gebruikt. Of waarbij mensen voor eigen rechter spelen, zoals bij het binnensluipen van boerenbedrijven. Dat deugt niet.

De taakstraf die werd gegeven aan de Vegan Streaker na insluiping bij een konijnenhouder staat niet in verhouding tot het leed dat de boer en dieren is aangedaan. Daarover ga ik graag in gesprek met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

In deze tijd lijken we soms verder van elkaar af te komen staan

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

In deze tijd lijken we soms verder van elkaar af te komen staan: het eigen gelijk wordt sterker. Het gemeenschappelijke belang blijven zien is nodig als we op dezelfde bladzijde willen komen. Om afspraken te maken die nodig zijn als we vooruit willen blijven boeren. Dat geldt zeker voor de onderwerpen die de agenda de komende tijd domineren, zoals het verdienmodel van boeren en tuinders en de stikstofwet.

Voor boeren en tuinders staan grote belangen op het spel. Die belangen willen we met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht ook in de politiek terugzien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer