Boer en tuinder samen voor sterk politiek signaal

Het politieke debat wordt, vooral in de media, al een half jaar gedomineerd door de coronacrisis. Je zou bijna vergeten dat we begin volgend jaar naar de stembus moeten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Gezien de enorme uitdagingen waar we nationaal en mondiaal voor staan, zijn deze van groot belang.

Boer+en+tuinder+samen+voor+sterk+politiek+signaal
© Thierry Schut Fotografie

Voor veel essentiële vraagstukken in de komende decennia bekleedt de land- en tuinbouw een sterke, strategische en cruciale positie. Daarom heeft Glastuinbouw Nederland een helder en bondig manifest naar de politieke partijen gestuurd.

Zoals ik in mijn vorige column al aangaf, is het zaak dat boeren en tuinders elkaar in toenemende mate weer opzoeken. Zelf heb ik al initiatieven opgepakt, want de tijd gaat dringen en de belangen zijn groot.

De glastuinbouw is als topsector gebaat bij een betrouwbare overheid, die continuïteit vooropstelt en kansen biedt voor toekomstgerichte innovatie. Ondernemers willen een overheid waarop ze kunnen vertrouwen en hun bedrijf kunnen bouwen.

De Nederlandse glastuinbouw is een speler van formaat met kansen voor de toenemende wereldbevolking

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Een overheid die de productie van bloemen, planten, groenten en fruit op waarde schat en inziet dat de glastuinbouw een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid en het geluk van de groeiende wereldbevolking.

In de Brusselse Green Deal ontbreekt naar mijn mening erkenning van de hoge standaard van onze duurzame land- en tuinbouwproducten.

Glastuinbouw Nederland stelt dat er in ons land en in de rest van de EU te weinig wordt betaald voor duurzaam geproduceerd voedsel. Daarin moeten boeren en tuinders samen optrekken, want het is een complexe uitdaging om daar verandering in aan te brengen.

De Nederlandse glastuinbouw is een speler van formaat met kansen voor de toenemende wereldbevolking. De sector draagt dagelijks bij aan het geluk en de gezondheid van mensen overal ter wereld. Bloemen leiden tot gelukkige emoties, verhogen de kwaliteit van leven en beïnvloeden het sociale gedrag op een positieve manier.

Planten dragen bij aan de luchtkwaliteit en zorgen voor minder stress. En het eten van meer groente maakt mensen gezonder. Hiermee kan de glastuinbouw bijdragen aan het verminderen van de alsmaar groeiende zorgkosten in Nederland.

Dit geldt ook voor andere sectoren in de land- en tuinbouw. Bundeling maakt de boodschap sterker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer