CRV komt met fokwaarde voerefficiëntie

Met de fokwaardeschatting van december komt CRV met een fokwaarde voor voerefficiëntie. Deze fokwaarde, die alleen voor de eigen CRV-stieren wordt berekend, geeft aan hoeveel extra melk dochters van een stier maken uit 1 kilo droge stof voer ten opzichte van het gemiddelde van de populatie.

CRV+komt+met+fokwaarde+voereffici%C3%ABntie
© Johan Wissink

Sinds april 2016 berekent CRV al fokwaarden voor voeropname. In december 2017 kwamen daar de fokwaarden besparing voer voor onderhoud (BVO) en besparing voerkosten voor onderhoud (BVK) bij.

De BVK bepaalt sinds april 2018 voor 5 procent de totaalindex NVI. 'Veehouders kunnen voerefficiëntie dus al langer meenemen in hun fokbeleid. Maar de uitleg van de fokwaarden BVO en BVK is best complex en deze werden in de praktijk daardoor nog weinig gebruikt', constateert Pieter van Goor, foktechnicus bij CRV.

Volgens Van Goor is de nieuwe fokwaarde een stuk praktischer. Bij de nieuwe fokwaarde is het gemiddelde 100 en staat een score boven de 100 voor efficiënter en een score onder de 100 voor minder efficiënt dan gemiddeld.


6.000 euro hoger voersaldo

Een dochter van een stier met een fokwaarde van 104 geeft 2 procent meer melk uit een kilo droge stof voer dan een dochter van een stier met 100. Henk Geertsema, foktechnisch analist bij CRV: 'Als de dochters van een gemiddelde stier 10.000 kilo melk per lactatie produceren, geven de dochters van een stier met een fokwaarde van 104 gemiddeld 10.200 kilo melk. Bij een melkprijs van 30 cent is dat 60 euro extra melkgeld per lactatie bij dezelfde voerkosten, wat voor een koppel van honderd koeien neerkomt op een 6.000 euro hoger voersaldo.'

De fokwaarde wordt mede bepaald aan de hand van een voerproef met zevenduizend koeien op een aantal bedrijven. Voor jonge stieren ligt de betrouwbaarheid van de fokwaarde voerefficiëntie rond de 45 procent. Deze stijgt als voeropnamegegevens van dochters beschikbaar komen. Zo hebben de fokwaarden van bijvoorbeeld G-Force en Titanium met ieder achttien dochters in de voerproef al een betrouwbaarheid van ruim 70 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer