Na paar melkcontroles overtuigd van waarde merkeronderzoek

Roodbontfokker Gerrit Hofmeijer heeft nog altijd veel liefhebberij in de fokkerij. Als deelnemer aan Fokken op Maat krijgt hij met merkerfokwaarden een beter inzicht in de genetische aanleg van zijn dieren. ‘Daardoor kan ik nog beter paringen maken. En dat motiveert mij om met fokkerij bezig te zijn’, ervaart hij.

Na+paar+melkcontroles+overtuigd+van+waarde+merkeronderzoek
CRV
© Kennispartner

De eerste ervaring met merkerfokwaarden dateert voor Gerrit Hofmeijer al van zo’n tien jaar geleden. ‘Er werd op ons bedrijf een drieling vaarskalfjes geboren en het leek ons wel een leuk experiment om ze alle drie te laten typeren’, vertelt de 65-jarige veehouder uit het Drentse Dalerveen.

‘De drie kalfjes bleken totaal verschillende merkerfokwaarden te hebben. Het ene kalf beloofde bijvoorbeeld een heel melkrijke koe te worden, terwijl het andere juist heel hoog scoorde op gehalten’, herinnert de veehouder zich.

‘Toen de vaarzen aan de melk waren, wisten we na een paar melkcontroles al wat de waarde was van merkeronderzoek. De fokwaarden klopten precies met de prestaties van de dieren in de praktijk’, legt Hofmeijer uit.

Fokken op Maat geeft mij veel meer inzicht in mijn dieren

Gerrit Hofmeijer, veehouder in Dalerveen

Toen CRV in 2016 Fokken op Maat introduceerde, was Hofmeijer dan ook een van de eerste gebruikers. Samen met zijn vrouw en met hulp van een medewerker beheert hij een bedrijf met 120 roodbonte melkkoeien en 50 stuks jongvee op 69 hectare grond.

De koeien worden gemolken door robots en tekenen voor een rollend jaargemiddelde van 10.700 kilo melk met 4,5 procent vet en 3,6 procent eiwit. De gemiddelde exterieurscore bedraagt 83,5 punten voor algemeen voorkomen.

Minimale jongveebezetting

‘We hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in fosfaatrechten. Om die zo goed mogelijk te benutten streven we naar een minimale jongveebezetting’, vertelt Hofmeijer.

‘Fokken op Maat is hierbij een mooi hulpmiddel. Binnen drie weken na de geboorte weten we of de verwachtingen die we van een kalf hebben, kloppen. De tegenvallers houden we niet aan’, laat de Drentse roodbontfokker weten.

Waardevoller nog vindt Hofmeijer Fokken op Maat als informatiebron bij het maken van paringen. De veehouder is een fokkerijliefhebber en werkte voordat hij boer werd als stamboekinspecteur voor CRV. Van de stierkeuze maakt hij nog altijd graag werk.

Eigen ideeën

‘Het StierAdviesProgramma, dat zich ook baseert op merkerfokwaarden, is een heel goed hulpmiddel bij het maken van de best passende paringen.’ Maar Hofmeijer heeft vaak ook zijn eigen ideeën, zegt hij.

‘Fokken op Maat geeft mij een veel betrouwbaarder inzicht in de genetische aanleg van mijn dieren. Dat geldt zeker bij de pinken en vaarzen, waarbij ik mij zonder merkerfokwaarden zou moeten baseren op verwachtingswaarden met een lage betrouwbaarheid’, stelt de ondernemer.

Embryo’s aankopen

Sinds drie jaar is Hofmeijer ook deelnemer aan CRV Elite. Dit betekent dat hij embryo’s aankoopt uit het fokprogramma van CRV met de afspraak dat de stier- en vaarskalfjes met de allerhoogste genetische aanleg door CRV worden teruggekocht.

De overige vaarskalveren blijven op het bedrijf. Op die manier geven ze een extra impuls aan de genetische aanleg van Hofmeijers veestapel.

Nieuwe koefamilies

‘We zijn in onze veestapel altijd serieus bezig geweest met fokkerij en de resultaten daarvan zien we in de weergave van de genetische vooruitgang in het programma HerdOptimizer. Maar de aankoop van embryo’s biedt ons de mogelijkheid om daarnaast interessante nieuwe koefamilies op stal te krijgen’, verklaart de veehouder.

‘Vanochtend heeft CRV hier nog een vaarskalfje opgehaald voor het fokprogramma. Dat bewijst maar dat we met CRV Elite meeliften op de topfokkerij’, besluit Hofmeijer.

Veehouder merkt het verschil met Fokken op Maat

Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met de betrouwbaarheid van die van een derdekalfskoe? Het kan met merkeronderzoek aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt. Om de agrarisch ondernemer te ondersteunen bij de toepassing van merkerfokwaarden heeft CRV Fokken op Maat ontwikkeld. Via de HerdOptimizer-applicatie, die een belangrijk onderdeel is van Fokken op Maat, houdt de veehouder overzicht over de schat aan informatie die via merkeronderzoek beschikbaar komt. Op deze manier kan doorlopend worden gevolgd of de fokkerij op koers ligt en wordt doelgericht gewerkt aan een veestapel die maximaal bijdraagt aan het fokdoel. Met Fokken op Maat merkt de veehouder het verschil.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner CRV

CRV

Bij CRV staat de veestapel centraal. Als innovatieve veeverbeteringsorganisatie helpen we veehouders bij het fokken van een gezonde en efficiënte...

Lees verder »

Meer van CRV

Lees ook

Meer artikelen van CRV »

Artikelen over CRV