Provincies: PAS werkt goed

Veehouders hebben een jaar na de invoering van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) ruim 1.900 aanvragen voor een Natuurwetbeschermings-wetvergunning en 2.700 meldingen gedaan. Volgens de provincies werkt de PAS.

Provincies%3A+PAS+werkt+goed
© Mike Schellart

Dat meldt BIJ12, de organisatie die provincies steunt op het gebied van natuur en landelijk gebied. De PAS is sinds 1 juli 2015 van kracht. Met een vergunning of melding kunnen veehouders in en rond Natura 2000-gebieden hun bedrijven ontwikkelen of uitbreiden.

Van de 1.900 aanvragen zijn er 1.075 vergunningen vergund. Bovendien zijn de eerste maatregelen om natuur te versterken afgerond, maar er moet ook nog veel gebeuren om alle herstelmaatregelen uit te voeren, aldus BIJ12.

Lessen

De provincies stellen dat de PAS goed in staat is 'haar doel waar te maken en combinatie tussen economische ontwikkelingen en een sterke natuur teweeg te brengen. De eerste lessen die zijn geleerd, worden nu ingezet om verbeteringen door te voeren.'

De Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, voorzitter van de Bestuurlijke Adviescommissie Vitaal Platteland (BACVP): 'Het is een complex programma waar veel verschillende belangen in meespelen. De PAS is erin geslaagd om economische ontwikkelingen mogelijk te maken door het afgeven van vergunningen en tegelijkertijd te zorgen voor sterke natuur.'

Keuzes

Ook zijn er aandachtspunten, meldt B12. Zo dwingt de PAS bedrijven en individuen die in en rond natuurgebieden gevestigd zijn, keuzes te maken die gevolgen kunnen hebben voor hun bedrijfsvoering of situatie.

Daarnaast blijft vooralsnog de juridische houdbaarheid van de PAS een belangrijke vraag en zijn de eerste rechtszaken gestart. De Overijsselse gedeputeerde Hester Maij, portefeuillehouder PAS bij het Interprovinciaal Overleg (IPO), vindt dat daar lering uit getrokken kan worden om vervolgens te bekijken waar het eventueel beter kan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    8° / 5°
    20 %
  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / 0°
    10 %
Meer weer