%27De+kracht+van+onze+sector%27
Column
© ZLTO

'De kracht van onze sector'

De verkiezingen liggen achter ons. Of je nu vrolijk wordt van de uitslag of liever een andere samenstelling van de Tweede Kamer had gezien, de kiezer heeft gesproken en die heeft altijd gelijk. Zo werkt onze democratie.

Nu breekt de periode van formatie aan. Partijen die winst hebben geboekt zetten hoog in. En verliezers die toch aan de onderhandelingstafel belanden, spelen het spel slim om zoveel mogelijk 'knikkers' binnen te slepen.

Dit is het moment waarop belangenorganisaties maximaal hun invloed aanwenden om hun speerpunten in het programma-akkoord te laten landen. Dat geldt voor LTO, maar ook voor onze opponenten. Een breed gedragen, krachtige stem is daarbij van extra waarde. Het valt me op dat agrarische partijen (ondernemers, coöperaties, de keten, belangenorganisaties) er niet altijd in slagen een eendrachtig en aantrekkelijk agrogeluid te laten horen.

Bij mijn bedrijfsbezoeken en contact met leden krijg ik de opmerking dat het 'belachelijk' is dat milieugroeperingen eten uit de financiële ruif van de overheid (dus de belastingbetaler) en van de goede doelenloterijen. Ik snap de kritiek en deel die grotendeels.

Agrarische partijen slagen er niet altijd in een eendrachtig en aantrekkelijk agrogeluid te laten horen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Tegelijkertijd kijk ik in de spiegel. Met elkaar, inclusief de toeleverende- en verwerkende industrie, moeten wij, de agrarische sector in de breedte, zeggingskracht kunnen ontwikkelen om het enorme maatschappelijke belang van onze sector uit te dragen. Door de handen ineen te slaan en met eenzelfde mond te spreken, kunnen we onze eigen 'Postcode Loterij' worden.

Nederland verdient het om een overtuigend agrogeluid te horen. Boeren en tuinders verdienen dat. Zeker nu!

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer