Zuchten+en+steunen+in+de+lockdown
Column
© ZLTO

Zuchten en steunen in de lockdown

In deze bizarre tijd ervaren we dat niet alleen de ouderwetse griep, maar ook het coronavirus goed gedijt bij guur herfstweer. In maart kregen we te maken met de eerste lockdown met grote gevolgen voor onze levens en de economie. Zuchtend en steunend liep onze economie voor een deel vast.

Vooral de horeca kreeg het voor zijn kiezen. Deze sector zag de omzet de afgelopen maanden halveren. Tevergeefs stapten Haagse restauranthouders onlangs naar de rechter om te vragen om meer mogelijkheden om te kunnen blijven ondernemen.

Ook dit keer worden boeren en tuinders in het hart getroffen. Niemand wilde dat het zover zou komen, maar we lijken zelfs opnieuw richting een totale lockdown te sukkelen. Meer dan tienduizend besmettingen, ieder weekend tóch feestjes en ondertussen lopen de ziekenhuizen vol.

We zijn alweer een oogst verder en nog steeds is er weinig perspectief voor boeren en tuinders. Want een halvering van omzet in de horeca hakt enorm in op de vraag naar onze producten, zoals aardappelen, kalfsvlees en gevogelte. Wat doet LTO? Deze week vroegen wij het kabinet om goede steunmaatregelen. De schadepost schatten wij voor het vierde kwartaal van 2020 voorzichtig in op 150 tot 200 miljoen euro.

We willen voorkomen dat de stille coronacrisis in de landbouw onopgemerkt voorbijgaat

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Door dit actief naar buiten te brengen, willen we voorkomen dat de stille coronacrisis in de landbouw onopgemerkt voorbijgaat. Bij schade door overheidsmaatregelen horen goede regelingen en vergoedingen. Onder de coronacrisis zullen we nog enige tijd moeten zuchten. Laten we met elkaar afspreken dat dit te allen tijde vergezeld moet gaan van het broodnodige steunen van alle mensen die op dit moment keihard worden getroffen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer