%27Luisteren+naar+elkaar+is+belangrijker+dan+ooit%27
Column
© ZLTO

'Luisteren naar elkaar is belangrijker dan ooit'

Dat de tijden onzeker zijn, is een open deur intrappen. De impact van de coronacrisis laat zich economisch en sociaal steeds nadrukkelijker voelen. Ik ben blij dat LTO door een overtuigende en heldere lobby, samen met andere branche- en werkgeversorganisaties, erin is geslaagd om de economische steunmaatregelen voor die vele tienduizenden agrarisch ondernemers veilig te stellen en te versterken. Op dit soort momenten toont LTO haar grote toegevoegde waarde.

Niet alleen voor boeren en tuinders zijn deze maatregelen belangrijk, ook voor onze samenleving. Niet voor niets zijn wij tot cruciale sector bestempeld. Gezond, eerlijk eten en fijn groen dragen in hoge mate bij aan de fysieke weerbaarheid en het geestelijk welzijn van mensen. Juist dat welbevinden wordt in deze tijd op de proef gesteld.

Ik vind het van cruciaal belang dat we met elkaar in verbinding blijven, de lijnen openhouden. Daarom zijn de vele (online) gespreksbijeenkomsten van onze nieuwe voorzitter Sjaak van der Tak zo belangrijk. Naar elkaar luisteren, keuzes en standpunten toelichten, discussiëren en leren van elkaar. Zo houden we LTO en haar regionale organisaties vitaal, waardevol en relevant. Zo kunnen besturen, namens hun leden, doortastend en effectief blijven: voor ons land.

Een open discussie, soms op het scherpst van de snede, is prima. Maar laten we wel oppassen dat we niet altijd de binnenbocht nemen. In de sociale media en WhatsAppgroepen sluipt het risico erin dat we alleen maar ons eigen beeld op de werkelijkheid toeteren en onvoldoende afwijkende geluiden op ons laten inwerken. Laten we daarvoor oppassen en met elkaar onze verbinding en zeggingskracht bewaken en versterken.

Ik vind het van cruciaal belang dat we met elkaar in verbinding blijven

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer