Krachtsinspanning+levert+perspectief+op
Column
© ZLTO

Krachtsinspanning levert perspectief op

In een tijd waarin ons aloude poldermodel onder toenemende druk staat, hebben veertien sector- en belangenorganisaties en overheden met elkaar een uitvoeringsprogramma voor de toekomst van de gewasbescherming vastgesteld.

Zo komen we tot een land- en tuinbouwpraktijk die zo min mogelijk behoefte heeft aan gewasbeschermingsmiddelen en een balans met natuur en milieu borgt door het verder beperken van emissies.

Voor LTO stond vast dat het belang van de teler en de weerbaarheid van zijn gewassen geborgd moesten blijven. Nederland is toonaangevend op het gebied van het telen van gezonde planten en gewassen. Die positie willen we behouden en versterken.

Helaas zijn er nog geen effectieve middelen voorhanden om alle teelten te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruiden. Het lijkt er zelfs op dat de gereedschapskist van telers steeds leger wordt. We zullen er alles aan doen om zo natuurlijk mogelijk te produceren, maar gewassen moeten wel bescherming krijgen, zodat kwalitatief hoogwaardige producten in de toekomst kunnen worden geoogst.

Nederland is toonaangevend op het gebied van het telen van gezonde planten en gewassen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

In het uitvoeringsprogramma hebben we vastgelegd dat er een helder economisch perspectief voor onze boeren en tuinders moet zijn. Ondernemers die extra inspanningen leveren, verdienen financiële steun. Daarnaast vindt LTO het cruciaal dat er een gelijk speelveld in Europa komt en pleiten we voor eerlijke importregels voor niet-EU-landen. Dat is een zorgpunt.

Ik ben blij dat veel leden zich voor het uitvoeringsprogramma 'Toekomst Gewasbescherming 2030' hebben willen uitspreken en onze positie steunen. Het illustreert weer eens dat de Nederlandse telers, tuinders en boeren hun verantwoordelijkheid nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer