Ctgb bezorgd over verband Parkinson en gewasbescherming

Het Ctgb heeft bij de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in een brief zijn zorgen geuit over een mogelijke relatie tussen het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson.

Ctgb+bezorgd+over+verband+Parkinson+en+gewasbescherming
© Han Reindsen

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) vraagt de EFSA-directie nader onderzoek uit te voeren naar de werkzame stoffen die nu in Europa zijn goedgekeurd.

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening in de wereld. Gewasbeschermingsmiddelen dragen mogelijk bijdragen aan deze groei. Er is steeds meer bewijs dat er een relatie is tussen blootstelling aan bepaalde pesticiden en de ontwikkeling van parkinson, meldt neuroloog Bas Bloem van de Radboud Universiteit Nijmegen.


Lees ook: Parkinsonrisico vraagt om onderzoek

Ctgb-collegevoorzitter Johan de Leeuw wil dat wordt gekeken naar de chemische structuur en het toxicologische profiel van de door de EFSA goedgekeurde actieve substanties. 'Wij weten niet of deze substanties kunnen worden geassocieerd met parkinson.'

Daarbij moet niet alleen worden gekeken naar eenzijdige pesticiden, maar ook naar de blootstelling aan een combinatie van verschillende pesticiden. Dit zou kunnen leiden tot een verhoogd risico op de ontwikkeling van parkinson.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer