ChristenUnie wil Parkinson-onderzoek in buitengebied

De ChristenUnie wil dat er onderzoek komt naar Parkinson of andere neurologische aandoeningen in het buitengebied. Kamerlid Carla Dik-Faber diende hiertoe een motie in waarover deze week in de Tweede Kamer wordt gestemd.

ChristenUnie+wil+Parkinson%2Donderzoek+in+buitengebied
© Dirk Hol

Dik-Faber wijst naar onderzoek in Frankrijk. Daaruit blijkt dat de ziekte significant vaker voorkomt in gebieden waar veel met gewasbeschermingsmiddelen worden gewerkt. Er werd gesteld dat er een serieuze indicatie is voor een verband tussen het in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen en het risico op Parkinson.

In Nederland wordt geen aparte monitoring gedaan naar plekken waar Parkinson voorkomt. Evenmin vormt onderzoek naar een verhoogd risico op Parkinson een onderdeel van de Europese toelatings- en herbeoordelingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen.

Toelatingsprocedure

Behalve het onderzoek op het platteland in Nederland, wil Dik-Faber dat er de regering in de Europese Unie erop aandringt dat het onderzoek naar een verhoogd risico op Parkinson en andere neurologische aandoeningen bij het regelmatig in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen standaard onderdeel wordt van de toelatings- en herbeoordelingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen.

De Tweede Kamer stemt volgende week ook over een motie over spuitvrije zones van PvdA-Kamerlid William Moorlag. Hij vindt dat er juridische expertise moet worden ingewonnen om de mogelijkheden van ruimere spuitvrije zones in beeld te brengen.

Spuitvrije zones

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft eerder al aangegeven voorstander te zijn van spuitvrije zones bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Landbouwminister Carola Schouten meldde destijds dat het juridisch niet mogelijk was om dergelijke zones in te stellen. Moorlag betwijfelt dit en wil meer onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer